c S
Francoska centralna banka zaradi protestov prepolovila oceno rasti BDP 10.12.2018 10:32 Pariz, 10. decembra (STA) - Francoska centralna banka je danes navzdol popravila oceno gospodarske rasti za zadnje četrtletje, glavni razlog za to pa navedla proteste rumenih jopičev, ki so pretresli državo. Bruto domači proizvod (BDP) naj bi se tako med oktobrom in decembrom zvišal za 0,2 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke manj od predhodne ocene.

Protesti rumenih jopičev so po ocenah centralnih bankirjev zarezali v aktivnost storitvenih dejavnosti, obrnjen trend beležijo tudi transport, restavracije in avtoservisi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Finančni minister Bruno Le Maire je že v nedeljo opozoril, da so protesti, ki so zajeli celotno državo, katastrofa. "To je katastrofa za trgovino, je katastrofa za gospodarstvo," je povedal medijem ob robu obiska trgovin v Pariz, ki so jih dan prej opustošili protestniki.

Protesti bodo po ministrovi oceni gospodarsko rast v zadnjem letošnjem četrtletju oklestili za 0,1 odstotne točke. Ob tem pa ni želel komentirati, da država v celem letu 2018 ne bo ustvarila takšne gospodarske rasti, kot je pričakovala vlada.

"Trenutno ne nameravam revidirati številk, vendar pa bo gospodarska rast v zadnjem četrtletju zagotovo za 0,1 odstotne točke nižja," je dejal Le Maire in dodal: "Tega se ne da izmisliti. To je realnost za trgovce in obrtnike, ki se soočajo z razdejanjem svojih trgovin, vandalizmom in plenjenjem."

Vlada načrtuje, da se bo BDP letos okrepil za 1,7 odstotka. Francosko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju okrepilo za 0,4 odstotka, potem ko je bila rast tako v prvem kot drugem trimesečju 0,2-odstotna.