c S
Na Madžarskem množične demonstracije proti spremembi zakona o delavskih pravicah 09.12.2018 17:00 Budimpešta, 08. decembra (STA) - Na ulicah madžarske prestolnice Budimpešta se je danes zbralo na tisoče ljudi, da bi protestirali proti reformi zakona o delavskih pravicah, ki jo želi uveljaviti madžarska konservativna vlada premierja Viktorja Orbana. Sindikati novelo zakona, ki predvideva znatno povečanje števila dovoljenih nadur, označujejo za "suženjski zakon".

K demonstracijam je pozvala madžarska zveza sindikatov (MASZSZ), ki se je s tem odzvala na propadla pogajanja z vlado glede spremembe zakona o delavskih pravicah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Demonstracijam so se pridružili tudi sindikati pedagoških delavcev, zaposlenih v zdravstvu, uradniki in študenti. Po navedbah organizatorjev se je pred poslopjem parlamenta zbralo več deset tisoč ljudi.

"Na Madžarskem nosimo največje breme na naših ramenih, za to pa prejmemo najnižjo plačo v Evropi," je bil v svojem govoru kritičen predsedujoči MASZSZ Laszlo Kordas. Sedaj naj bi "Madžara obvezali k še več delu, k suženjskemu delu", je opozoril.

S spremembo zakona o delavskih pravicah bi bilo delodajalcem omogočeno, da lahko močno povečajo število zakonsko določenih nadur, in sicer z dosedanjih 250 na 400 nadur na leto. Časovni okvir za izplačilo nadur naj bi z enega razširili na tri leta, še navaja APA.

Kordas je za ponedeljek napovedal cestne zapore po vsej državi in vlado pozval, da naj zakon nemudoma umakne. Demonstrante je pozval, naj bodo aktivni in naj si priborijo nazaj svoje pravice.

Hkrati so študenti na današnjih demonstracijah zahtevali "svobodne univerze" in izrazili solidarnost s Srednjeevropsko univerzo (CEU) ameriškega milijarderja Georga Sorosa, ki bo od jeseni prihodnje leto s svojimi akreditiranimi ameriškimi programi delovala na Dunaju. Univerza se je za ta korak odločila, ker je madžarska vlada zavrnila podpis dogovora, ki bi CEU zagotavljal nadaljnje delovanje v Budimpešti.