c S
V Kanadi iščejo rešitve za zapolnitev 430.000 prostih delovnih mest 10.12.2018 07:05 Quebec, 09. decembra (STA) - Kriza na kanadskem trgu dela se poglablja. Mala in srednja podjetja namreč že vsaj štiri mesece niso uspela zapolniti okoli 430.000 prostih delovnih mest, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kanadska zveza neodvisnih podjetij je v najnovejšem poročilu ugotovila, da se je stopnja prostih delovnih mest v enem letu dvignila z 2,9 na 3,3 odstotka.

Stopnja prostih delovnih mest je tako v Kanadi presegla rekordno raven iz leta 2008, kar vrši ogromen pritisk na podjetja, prvega ekonomista zveze CFIB Teda Malletta povzema francoska tiskovna agencija. Po podatkih kanadskega statističnega urada je stopnja brezposelnosti oktobra padla za 0,1 odstotne točke na prav tako rekordno nizkih 5,8 odstotka.

Delovne sile po podatkih CFIB primanjkuje predvsem v storitvenem sektorju, gradbeništvu, kmetijskem sektorju ter v proizvodnji nafte in plina. Zveza neodvisnih podjetij je sicer podatke predstavila v času, ko se zvezna in quebeška vlada prerekata glede politike priseljevanja.

Premier Quebeca Francois Legault je napovedal omejitev priseljevanja, čeprav se ravno v pretežno francosko govoreči provinci soočajo z največjim pomanjkanjem delovne sile, poroča AFP.

"Kar slišim iz Quebeca je, da so obrtniki in podjetniki zaskrbljeni zaradi pomanjkanja delavcev, zato nisem prepričan, da je najboljši čas za znižanje števila imigrantov," se je na napoved Legaulta po poročanju agencije odzval kanadski premier Justin Trudeau.