c S
Odbor za delo danes o minimalni plači 10.12.2018 07:44 Ljubljana, 10. decembra (STA) - Odbor DZ za delo bo na današnji nujni seji na zahtevo Levice razpravljal o predlogu novele zakona o minimalni plači. Temu so poslanci v prvem branju že prižgali zeleno luč, zdaj pa naj bi ga po napovedih v parlamentarnem postopku tudi v iskanju soglasja med interesi socialnih partnerjev dopolnili.

V Levici, kjer so predlog zakona pripravili, so zahtevo za sklic seje utemeljili s tem, da ta prinaša spremembe, katerih uveljavitev je predvidena že s 1. januarjem 2019. Predlog, ki so ga s podpisi podprle tudi vse koalicijske poslanske skupine, predvideva, da bi se minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto.

Poleg tega bi iz minimalne plače izključili vse dodatke, z letom 2021 pa uvedli formulo za njen izračun, po kateri bi morala biti minimalna plača vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Po trenutnem izračunu to pomeni 736 evrov.

Vložitev predloga in podpora koalicije sta razburili delodajalske organizacije, ki so poudarile, da mora biti določanje minimalne plače predmet posvetovanj in usklajevanj med socialnimi partnerji.

Več iskanja kompromisa med različnimi interesi socialnih partnerjev je pričakovati pri dopolnjevanju predloga, pri čemer pa bo precej odvisno tudi od politične dinamike med manjšinsko koalicijo in Levico kot zunajkoalicijsko partnerico.

Usklajevanje je pred sejo odbora pričakovati predvsem pri vprašanju formule in datuma izločitve dodatkov iz minimalne plače, glede česar je bilo v razpravi na izredni seji DZ poleg pomanjkanja socialnega dialoga slišati največ pripomb. Neuradno koalicija predlaga, da bi dodatke izločili šele z letom 2020, spremembe pa predlaga tudi pri formuli.