c S
Ghosn na Japonskem uradno obtožen prikrivanja osebnih dohodkov 10.12.2018 07:41 Tokio, 10. decembra (STA) - Japonski tožilci so tri tedne po presenetljivi aretaciji nekdanjega predsednika upravnega odbora Nissana Carlosa Ghosna danes uradno obtožili zaradi prikrivanja dejanske višine osebnih dohodkov v zadnjih osmih letih, poročajo japonski mediji. Obtožen je tudi Nissan.

Ghosna, predsednika in glavnega izvršnega direktorja Renaulta, ki je vodil sodelovanje z japonskima proizvajalcema avtomobilov Nissanom in Mitsubishijem, so v Tokiu priprli 19. novembra zaradi suma, da je med letoma 2010 in 2015 prikril za pet milijard jenov (okoli 39 milijonov evrov) dohodka.

Tožilci so proti njemu zaradi tega danes tudi uradno vložili obtožnico. Dodatno pa so ga obtožili, ker je prikrival dejansko višino osebnih dohodkov tudi v zadnjih treh letih in sicer v višini štirih milijard jenov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi te nove obtožnice so mu v skladu z japonskimi zakoni za 22 dni podaljšali pripor.

Zaradi sodelovanja pri nepravilnostih so tožilci danes vložili tudi obtožnico proti Nissanu in še enemu Nissanovemu menedžerju Gregu Kellyju, ki je sodeloval z Ghosnom, saj je podjetje predložilo uradne dokumente, v katerih so bili navedeni nižji osebni dohodki Ghosna od dejanskih.

Ghosn obtožbe zanika.

Po aretaciji je Nissanov upravni odbor Ghosna 22. novembra odstavil s položaja, 26. novembra je to storil še upravni odbor Mitsubishija. Ostaja pa uradno še vedno na čelu francoskega koncerna Renault, čeprav so imenovali začasnega vodjo.