c S
Ob dnevu boja proti korupciji pozivi k ustrezni zakonski ureditvi delovanja KPK 10.12.2018 11:57 Ljubljana, 10. decembra (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) danes začenja teden boja proti korupciji, v okviru katerega bo na več dogodkih obveščala o pomenu spopadanja s korupcijo in njenega preprečevanja. S tem bo zaznamovala letošnji 9. december, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov proglasila za mednarodni dan boja proti korupciji.

Teden boja proti korupciji bo KPK začela z današnjo novinarsko konferenco, ki ji bo sledilo usposabljanje za novinarje. Ti se bodo lahko seznanili s potekom postopka pred komisijo ter z institutoma lobiranja in nasprotja interesov.

V torek bo KPK v prostorih državnega sveta pripravila razpravo z naslovom Vpliv politike na vodenje in upravljanje javnih zdravstvenih zavodov v Sloveniji, namenjeno direktorjem in članom svetov javnih zdravstvenih zavodov ter najvišjim političnim predstavnikom. Med drugim bo govora o dovoljenem in nedovoljenem vplivanju politike na vodenje in upravljanje omenjenih zavodov preko imenovanj in razreševanj predstavnikov v svetih zavodov.

Teden boja proti korupciji bodo zaokrožili v četrtek v Slovenski kinoteki. Tam bo zbrane najprej nagovoril predsednik KPK Boris Štefanec, sledila bo predstavitev izdelkov letošnjega ustvarjalnega natečaja za najmlajše, zvečer pa še projekcija slovenskega filma Ivan.

Štefanec je v poslanici pred mednarodnim dnevom boja proti korupciji kot eno ključnih težav pri boju s korupcijo pri nas izpostavil "nerazumno razvlečen, že pošteno zaprašen proces novelacije zakona o integriteti in preprečevanju korupcije". "Zaradi nerazumnih in nesprejemljivih igrarij z našim krovnim zakonom, ki nam otežujejo delo, se zdi, da v tem primeru integriteta na ključnih področjih trdno spi," je zapisal.

Nezadovoljen je tudi s tem, da ministrstvo za pravosodje načrtuje zgolj noveliranje zakona, saj je prepričan, da je potreben povsem nov zakon. "Dejstvo je, da je zgolj noveliranje v tem primeru neprimerno, čemur sta v tem letu pritrdili tako služba vlade za zakonodajo kot tudi zakonodajno-pravna služba DZ", je opozoril Štefanec.

Prepričan je, da Slovenija na tem področju potrebuje povsem nov zakon, potrebuje pa tudi "politično voljo, ki bo jasno sporočala, da je še vedno zavezana k ničelni toleranci do korupcije".