c S
Hrvaška trgovska veriga Plodine bi kupila Konzum 07.12.2018 13:11 Zagreb, 07. decembra (STA) - Reška trgovska veriga Plodine bi kupila največjega hrvaškega trgovca Konzum, ki sodi pod okrilje Agrokorja, je v pogovoru za Novi list povedal lastnik in predsednik uprave Plodin Mile Ćurković. V Plodinah namreč pričakujejo, da se bodo lastniki Agrokorja, to so večinoma banke, po konsolidaciji odločili za prodajo trgovskega dela družbe.

Postopek konsolidacije Agrokorja bo po oceni prvega moža Plodin potekal dve do tri leta, v tem obdobju pa se bodo popolnoma pripravili kot potencialni kupec Konzuma. Ob tem se zaveda, da ne bodo edini, ki so zainteresirani za prevzem največje trgovske verige v jugovzhodni Evropi.

Ćurković ocenjuje, da bodo bolj pripravljeni od konkurence za prevzem Konzuma, ker imajo poleg finančnih temeljev tudi "kadrovske, organizacijske in logistične predpogoje". Meni, da bo tisti, ki bo prevzel Konzum "definitivno glavni" na hrvaškem maloprodajnem trgu, ker ga noben več ne bo mogel prekašati. Kot je poudaril, je ravno to cilj Plodin, ki je največja družba v primorsko-goranski županiji.

Plodine ter Lidl in Kaufland, oba iz skupine Schwartz, sledijo Konzumu in imajo na hrvaškem trgu med 10- do 20-odstotni tržni delež.