c S
Ptuju potrdili evropska sredstva za prenovo mestne tržnice 07.12.2018 11:21 Ptuj, 07. decembra (STA) - Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je potrdila odločitev o finančni podpori za projekt ureditve ptujske mestne tržnice. Kot so danes sporočili iz vladne službe, je projekt skupaj vreden nekaj manj kot 5,4 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 3,4 milijona evrov.

V službi, ki je pristojna za upravljanje z evropskimi strukturnimi in kohezijskim skladom, so ob tem pojasnili, da bodo v okviru prenove uredili notranje prostore in zunanje površine, prav tako pa tudi tekoči in mirujoči promet ter območje za pešce.

S prenovo želijo v mestu oživiti degradirano urbano območje ter pridobiti urejen prostor, ki bo središče družbenega dogajanja, hkrati pa povečati atraktivnost mestnega jedra in ohraniti kulturni spomenik lokalnega pomena.

Omenjeni projekt je sicer uvrščen v trajnostno urbano strategijo Mestne občine Ptuj in ga bodo izvedli s pomočjo mehanizma Celostne teritorialne naložbe (CTN), še dodajajo.

Prenova ptujske tržnice je eden od najbolj odmevnih projektov odhajajočega župana Mirana Senčarja, ki je v najstarejšem slovenskem mestu vzbudil veliko različnih pomislekov. Kljub protestom velikega dela meščanov so namreč čez noč podrli stara drevesa, nato pa se je zapletlo še pri izbiri izvajalca del. Mestni svet je namreč od župana terjal razveljavitev razpisa, a je slednji svoj prav dosegel na upravnem sodišču.

Župan Senčar je avgusta 4,8 milijona evrov vredno pogodbo po neposrednih pogajanjih podpisal z ljubljanskim podjetjem KPL. Kot je takrat povedal Senčar, mora izbrani izvajalec, ki je kmalu zatem začel obnovo, dela končati v 210 dneh. Prenovljena tržnica bo Ptuju po njegovem mnenju prinesla nov urban in večnamenski prostor.

Ptujski mestni svet je tik pred lokalnimi volitvami podprl spremembo investicijskega programa, ki je projekt podražil za pol milijona na skoraj 5,4 milijona evrov. Na občini so takrat pojasnili, da je do tega prišlo zaradi odstopanj v izvedbenih delih. Skoraj 170.000 evrov je bilo med drugim potrebno samo za arheološka izkopavanja, nekaj višji je bil tudi strošek za pripravo projektne dokumentacije in strokovnega nadzora.