c S
Novembra v medletni primerjavi padec prodaje vozil 07.12.2018 08:24 Ljubljana, 07. decembra (STA) - Novembra je bilo v Sloveniji prvič registriranih 6347 vozil, kar je 14,3 odstotka manj kot novembra lani. Do vključno novembra je bilo letos skupaj medtem prvič registriranih 80.905 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 3,8 odstotka več kot v enajstih mesecih lani, kažejo podatki Trgovinske zbornice Slovenije.

Novembra je bilo prvič registriranih 5192 osebnih avtomobilov, kar je 17,5 odstotka manj kot novembra lani. Prvič registriranih lahkih gospodarskih vozil je bilo 1155 ali 3,6 odstotka več.

V enajstih mesecih skupaj je število prvič registriranih osebnih avtomobilov naraslo za 3,5 odstotka na 69.192, število lahkih gospodarskih vozil pa za 5,5 odstotka na 11.713.

Pri osebnih vozilih sta bili novembra v vrhu pri Slovencih tradicionalno najbolje zapisani znamki Volkswagen in Renault. Sledila so vozila znamk Škoda, Opel, Hyundai, Peugeot, Fiat, Kia, Citroen in Toyota.

V enajstih mesecih so lestvico desetih najbolj priljubljenih znamk sestavljali Volkswagen, Renault, Škoda, Opel, Fiat, Peugeot, Hyundai, Citroen, Kia in Dacia.

Pri lahkih gospodarskih vozilih je bil novembra na vrhu Volkswagen, v prvi peterici najbolj prodajanih pa so bili še Fiat, Renault, Ford in Citroen. V enajstih mesecih so si na tej lestvici sledili Renault, Ford, Volkswagen, Fiat in Citroen.

Med električnimi in hibridnimi vozili je bila novembra v vrhu Toyota, nekoliko več je bilo prodanih še električnih modelov proizvajalcev BMW, Renault in Mitsubishi. Novembra so sicer skupaj prodali 159 električnih in hibridnih vozil, v enajstih mesecih pa 2051. Na enajstmesečni ravni je bila prodaja večja za 46,8 odstotka.