c S
Z rebalansom do 0,3-odstotnega presežka v proračunu 06.12.2018 14:00 Ljubljana, 06. decembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela spremembe odloka za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi predlaga dvig zgornje meje odhodkov državnega proračuna za leto 2019 z veljavnih 9,70 milijarde evrov na 10,16 milijarde evrov. Proračunski presežek naj bi dosegel 0,3 odstotka BDP, je povedal finančni minister Andrej Bertoncelj.

"Načrt je, da bomo dosegli proračunski presežek in zmanjšali javni dolg, za zmanjšanje strukturnega primanjkljaja pa bomo potrebovali kakšno leto več in za to izpeljali tudi kakšno reformo," je na novinarski konferenci po seji vlade o pripravi sprememb proračuna za leto 2019 povedal minister. V skladu z veljavnim odlokom je za prihodnje leto v državnem proračunu še predviden primanjkljaj v višini 0,6 odstotka BDP.

"To je ena od ključnih zavez, ki jih je sprejela koalicija, in sicer da bo rebalans za leto 2019 izkazoval nominalni presežek," je dejal Bertoncelj.

Vlada je spremembe odloka pripravila, ker zaradi izboljšane gospodarske rasti pričakuje višje prihodke, poleg tega pa so bili letos sprejeti predpisi ter sklenjeni dogovori z reprezentativnimi združenji in sindikati, ki povečujejo obseg izdatkov proračunov.

Vlada je tako s spremembo odloka, ki ga mora zdaj potrditi še DZ, zvišala zgornje meje dovoljenih odhodkov v letu 2019 za vse štiri javne blagajne: poleg državnega proračuna so to še pokojninska in zdravstvena blagajna ter proračuni občin. Vse štiri skupaj bodo lahko imele 20,61 milijarde evrov izdatkov (po veljavnem odloku 19,51 milijarde evrov), namesto 0,2-odstotnega pa bodo po novem ustvarile presežek v višini 0,4 odstotka BDP.

Najvišji obseg izdatkov za občine za leto 2019 se z 2,17 milijarde evrov viša na 2,23 milijarde evrov, za pokojninsko blagajno se najvišji obseg izdatkov za leto 2019 niža s 5,60 milijarde evrov na 5,53 milijarde evrov, najvišji obseg izdatkov za zdravstveno blagajno za leto 2019 pa se z 2,94 milijarde evrov viša na 3,05 milijarde evrov.

Danes je bila prva seja, na kateri se je vlada lotila priprave sprememb proračuna za leto 2019, kar bi sicer morala storiti že pred koncem septembra. Ker takrat tega ni storila, je oktobra v Bruselj poslala okvirni proračunski načrt, v katerem pa še ni predvidela marsikatere obveznosti, ki jo je medtem prevzela država. "Sklenili smo pogajanja z javnim sektorjem, se z občinami dogovorili glede povprečnin, dogovorjeni so bili redna in izredna uskladitev pokojnin ter letni dodatek za upokojence," je naštel Bertoncelj in dodal, da so vse to zdaj prikazali v spremenjenem osnutku proračunskega načrta, ki so ga prav tako obravnavali danes.

Z njim poskuša vlada ponazoriti konkretne spremembe vpliva dosedanje realizacije v vseh štirih blagajnah javnega financiranja v letošnjem letu, zadnje napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj za leto 2019, nov izvedbeni načrt operativnega programa za evropska sredstva in vpliv na spremembo drugih elementov, konkretno ravni skupnih izdatkov in salda sektorja država. Gre sicer šele za osnutek, s katerim se bosta najprej seznanila državni zbor in fiskalni svet, šele nato bo Slovenija končno različico posodobljenega osnutka proračunskega načrta poslala tudi v Bruselj.

Bertoncelj pričakuje, da se bodo uspeli o rebalansu uskladiti v najkrajšem času. Potem ko je vlada danes določila zgornjo mejo proračunskih odhodkov v celoti, bo predvidoma že prihodnji teden določila zgornje meje odhodkov tudi za posamezne proračunske uporabnike, predlog rebalansa pa naj bi nato potrjevala kmalu v začetku januarja. Glede usklajevanj z ministrstvi je Bertoncelj povedal, da jih čaka še nekaj dela, pri tem pa bo potrebna velika mera strpnosti in razumevanja.

Spomnil je na še en cilj koalicije, to je zmanjševanje javnega dolga. Ta naj bi se prihodnje leto znižal s 70 odstotkov BDP na 66,6 odstotka BDP, je povedal.