c S
Luksemburg namerava biti prvi na svetu z brezplačnim javnim prevozom 06.12.2018 13:09 Luxembourg, 06. decembra (STA) - Luksemburg namerava postati prva država na svetu z brezplačnim javnim prevozom. V skladu s programom nove luksemburške vlade pod vodstvom premierja Xavierja Bettela, ki je prisegla v sredo, bodo prihodnje poletje odpravili vozovnice za vlake, tramvaje in avtobuse. V načrtih imajo tudi legalizacijo konoplje in dva nova dela prosta dneva.

Petinštiridesetletni Bettel je v sredo pred luksemburškim velikim vojvodom Henrijem prisegel za drugi mandat na čelu vlade, ki jo poleg njegovih liberalcev sestavljajo še socialisti in Zeleni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Bettel, ki je vodenje luksemburške vlade prvič prevzel leta 2013, namerava v novem mandatu v ospredje postaviti okolje in v ta okvir sodi tudi zaveza o brezplačnem javnem prevozu, poroča britanski časnik Guardian.

Njegova koalicija, ki se je na oblast povzpela na oktobrskih parlamentarnih volitvah, v parlamentu pa ima tesno večino 31 od 60 sedežev, bo poleg odprave plačila javnega prevoza razmislila tudi o legalizaciji konoplje, v načrtu je tudi uvedba dveh novih dela prostih dni - praznik bo postal tudi 9. maj, dan Evrope.

"Gre za ambiciozen in sodoben program," je pred dnevi 246 strani dolgo koalicijsko pogodbo po poročanju luksemburškega spletnega portala L'essentiel komentiral Bettel. Pri tem velja omeniti še, da bodo v Luksemburgu že 1. januarja 2019 minimalno plačo zvišali za 100 evrov. Ta trenutno znaša 1998,59 evra.

Prestolnica velikega vojvodstva Luxembourg sicer velja za eno izmed mest z najhujšimi prometnimi zastoji na svetu. V mestu živi okoli 110.000 ljudi, še okoli 400.000 se jih tja vsak dan pripelje na delo. Raziskava, ki so jo opravili na to temo, je pokazala, da so vozniki leta 2016 v prometnih zamaških v Luxembourgu v povprečju preživeli 33 ur. V celotni državi živi 600.000 ljudi, skoraj 200.000 pa jih dnevno na delo tja prispe še iz Francije, Belgije in Nemčije, še navaja Guardian.

V državi so se zato ambiciozno lotili prometne problematike in že letos poleti uvedli brezplačen javni prevoz za vse mlajše od 20 let. Preostali potniki morajo plačati zgolj dva evra za do dve uri prevoza z javnimi sredstvi, kar v državi, veliki zgolj 2590 kvadratnih kilometrov pokrije skoraj vso potovanje. Celodnevna vozovnica za drugi razred v vseh sredstvih javnega prevoza stane štiri evre, celoletna pa 150 evrov, navaja britanski časnik Independent.

Dokončno odločitev glede javnega prevoza bodo morali sicer še razdelati, saj ni jasno, kako ukrepati glede vagonov prvega in drugega razreda na vlakih. Mnenja prebivalstva o novosti so različna. Vsi niso navdušeni nad brezplačnostjo, češ da bi ta poslabšala kakovost javnega prevoza, prav tako nekateri menijo, da to ljudi ne bo spravilo iz njihovih avtomobilov.

A bolj kot brezplačni javni prevoz se v velikem vojvodstvu trenutno mnenja krešejo glede načrtov o legalizaciji nakupa, posedovanja in uživanja konoplje v rekreativne namene. Nekateri pa se na račun vseh novosti predvsem šalijo. Na spletu je tako mogoče prebrati komentarje, kot je sledeči: "Z dodatnimi 100 evri (minimalne plače) si bomo kupili konopljo, ki jo bomo pokadili ob dveh novih prostih dnevih."