c S
Mariborski zavod za zaposlovanje bo pomagal delavcem Arose Mobilie 06.12.2018 13:03 Limbuš, 06. decembra (STA) - Predstavniki mariborske območne enote zavoda za zaposlovanje bodo zaposlenim v limbuškem podjetju Arosa Mobilia, ki je od torka v stečaju, pomagali, da čim hitreje uredijo svoj status in pridejo do svojih pravic. Kot je za STA povedala predstavnica zavoda Mirjana Zgaga, jim bodo postopke pojasnili na torkovem zboru delavcev v podjetju.

Brez dela bo po njenih besedah ostalo okoli 70 ljudi, ki jim bodo na torkovem zboru predstavili vse, kar morejo vedeti o prijavi v evidenco brezposelnih in predvsem kako uveljaviti pravico do denarnega nadomestila.

Ob tem so se danes na zavodu tudi dogovorili, da bodo, ker gre za večjo skupino, 27. decembra, torej v četrtek, ko sicer nimajo uradnih ur, samo za njih posebej organizirali postopek za vpis v evidenco brezposelnih in tako skrajšali njihovo agonijo.

Kot dodaja Zgaga, gre v veliki meri za delavce s področja lesarstva, ker pa za zdaj še nimajo podatka o tem, kakšna dela so posamezni zaposleni opravljali, je za zdaj težko napovedovati, kakšne so, glede na povpraševanje po kadrih, njihove možnosti za hitro zaposlitev pri drugih delodajalcih.

Arosa Mobilia se je ukvarjala s proizvodnjo kuhinj in je bila že nekaj časa v hudi finančni krizi. Na predlog uprave je ta teden dokončno pristala v stečaju, kar so zaradi pomanjkanja naročil in slabe perspektive zahtevali tudi delavci. Mariborsko sodišče je za stečajno upraviteljico imenovalo Alenko Gril.

Zaposleni so konec oktobra začeli stavkati, v začetku novembra pa so prekinili stavko in dokončali nekatere posle ter iz poplačil za te posle prejeli še nekaj denarja, ki jim ga je podjetje dolgovalo. Podjetje pod vodstvom direktorja Mirka Pomberga jim je dolgovalo septembrske plače ter letošnji regres, medtem ko jim prispevkov ni plačevalo že nekaj mesecev. Pozneje so plačo dobili v celoti.

Sedanji lastniki so pred leti prevzeli Gorenjev pohištveni program. Leta 2016 je podjetje prejelo državno pomoč, očitno pa tudi takrat predloženi program prestrukturiranja ni pomagal. Gorenje kot ključni kupec novih kuhinj pri njih ni naročal več, zato podjetju ni preostalo drugega kot stečaj.