c S
Stroški dela v tretjem četrtletju višji 06.12.2018 11:08 Ljubljana, 06. decembra (STA) - Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v Sloveniji so bili v tretjem četrtletju letos po začasnih podatkih povprečno za 1,8 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Pri tema so se plače za dejansko opravljeno delovno uro obdobju zvišale za 2,2 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Stroški dela so se v tretjem četrtletju najbolj zvišali v gostinstvu (za 11,4 odstotka) ter v dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnosti obvezne socialne varnosti (za 9,4 odstotka), najbolj znižali pa v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 4,9 odstotka) ter v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 3,5 odstotka).

Zvišanje strokov dela na letni ravni je bilo v tretjem četrtletju letos nižje kot v prvem in v drugem letošnjem trimesečju, ko so se ti stroški zvišali za 4,8 in 3,5 odstotka. Prav tako je bilo zvišanje manjše kot v tretjih četrtletjih lani in predlani - v tretjem četrtletju 2016 so se na letni ravni zvišali za 3,7 odstotka, v tretjem četrtletju 2017 pa za 6,9 odstotka

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat na 3. december so bili stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v EU v drugem četrtletju letos na letni ravni višji za 2,8 odstotka. Zvišali so se v vseh članicah, najbolj v Romuniji (za 13,8 odstotka) in v Latviji (za 11,5 odstotka). V Sloveniji so se, kot omenjeno, za 3,5 odstotka.