c S
Nafta pred srečanjem Opeca cenejša 06.12.2018 09:03 Singapur, 06. decembra (STA) - Cene nafte so se danes pred začetkom srečanja Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) nekoliko znižale. Trgovci z nafto čakajo na odločitev naftnega kartela glede obsega proizvodnje nafte v prihodnjem letu.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba zjutraj odšteti 61,15 dolarja, kar je 41 centov manj kot ob koncu trgovanja v sredo. Cena teksaške lahke nafte za dobavo januarja se je znižala za 52 centov na 52,38 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Naftni trgovci čakajo na izid današnjega srečanja Opeca na Dunaju. Glede na padec cen v zadnjem času - cene so od začetka oktobra upadle za okoli 30 odstotkov - bi bilo vse razen občutnega znižanja proizvodnje v prihodnjem letu presenečenje, poroča dpa.

Videti je, da se države Opeca in nekatere nečlanice, med njimi Rusija, sicer strinjajo, da je zmanjšanje proizvodnje nujno, je v sredo na Dunaju dejal energetski minister Omana Mohamed Al Rumhi. Ni pa še poenotenja, za koliko naj bi proizvodnjo zmanjšali. Po Al Rumhijevih besedah bi lahko zmanjšanje zanašalo okoli dva milijona sodov dnevno. To bi bilo skladno s pričakovanji na trgu, poroča dpa.