c S
Predlog pokojninske novele SDS končal zakonodajno pot 06.12.2018 07:29 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Za predlog pokojninske novele, ki jo je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem iz SDS, se je danes končal zakonodajni postopek. Kot primernega za nadaljnjo obravnavo ga je namreč ocenilo 26 poslank in poslancev, nasprotnega mnenja pa jih je bilo 44.

Po predlogu bi odstotek za odmero pokojnine za 40 let dela postopoma zvišali na 63 odstotkov. Zvišal bi se tudi minimalni znesek za starostno ali invalidsko pokojnino, in sicer na osnovni znesek minimalnega dohodka, ki znaša 392,75 evra.

Letni dodatek za upokojence bi bil po predlogu izplačan v dveh višinah, in sicer v višini 80 odstotkov najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo tistim z nižjimi pokojninami in v višini 50 odstotkov najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo tistim z višjimi pokojninami. Pri rednem usklajevanju pokojnin pa so predlagali dodatne varovalke.

Vlada ni podprla vsebine predloga, ker po njeni oceni ne gre za sistemske rešitve. Predlog tudi ne vsebuje finančnih posledic, je dejal državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič. Dejal pa je, da bi rešitve za najbolj pereče zadeve, ki jih naslavlja tudi koalicijska pogodba, lahko pripravili v prvi polovici prihodnjega leta.