c S
Leben z nevladniki v drzno okoljsko in prostorsko politiko 05.12.2018 16:29 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Pri ministru Juretu Lebnu se je danes na ustanovni seji zbral svet ministra za okolje in prostor za sodelovanje z nevladnimi organizacijami. Ta bo deloval kot strokovno-posvetovalni organ, Leben pa je prepričan, da bodo s predstavniki nevladnega sektorja dobro sodelovali in oblikovali "drzno politiko" na področju okolja in prostora.

V svetu sedi 10 predstavnikov nevladnih organizacij, ki jih je v internem postopku izbral Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). Na drugi strani je kot predstavnik okoljskega ministrstva za sodelovanje z nevladnimi organizacijami v svetu Gregor Plantarič. Na sejah bodo lahko sodelovali tudi strokovnjaki z ministrstva in organov v njegovi sestavi, nevladnih organizacij ali drugih institucij.

Leben je po današnji seji izrazil veselje nad velikim odzivom nevladnih organizacij na povabilo k oblikovanju sveta. "Že ob nastopu mandata sem povedal, da vidim zelo veliko dodano vrednost sodelovanja z nevladnimi organizacijami," je poudaril. V zadnjih letih so bile nevladne organizacije pogosto obravnavane kot "nebodigatreba". "Mislim pa, da je ravno nasprotno in da lahko z njimi že pri oblikovanju konceptov in naprej, preden gre neka politika v potrditev, naredimo dodaten korak pri izboljšanju politik okolja in prostora," je povedal minister.

Dela bo veliko, se zaveda. "Kar nekaj vsebine se je nabralo, ker v preteklosti ni bila vzpostavljena učinkovita komunikacija. Zdaj bomo to vzpostavili. Prepričan sem, bomo lahko dobro sodelovali in se šli drzno politiko na področju okolja in prostora," je poudaril minister.

Na današnji ustanovni seji so z udeleženci med drugim razpravljali o prioritetah, ki naj bi jih izbrali v naslednjih tednih. Srečanja naj bi potekala na približno mesečni ravni, prvega bolj operativnega gre tako pričakovati v januarju.

Zadovoljstvo so izrazili tudi predstavniki nevladnih organizacij. "Področje celotne narave je vsaj od vstopa Slovenije v EU, pa tudi že prej, potisnjeno na stran. Zelo veseli smo bili vaše pobude, da se ta tišina prekine," je Lebnu dejal Damjan Vinko, ki je v svetu pristojen za področje biotske raznovrstnosti.

Naloga sveta so predvsem strokovne pobude, ki bodo v pomoč ministrstvu in ministru za okolje in prostor, je pojasnil Mihael Jožef Toman, ki predstavlja pobude nevladnikov na področju varstva okolja. Velika prednost sveta je po njegovih besedah pestrost različnih razmišljanj, ne v smislu kritik, ampak ponujanja alternativ in drugih možnosti, s katerimi bi se lahko izognili konfliktom.

"To ne bo zgolj debatni krožek, ampak strokovna pomoč različnih strok ministru za okolje," je dejal Toman. Izrazil je še prepričanje, da bo v novi vladi in pod novim ministrom okolje bolje zastopano in ne bo več potisnjeno na stran, kot je bilo v preteklih vladah.

"Pričakujemo, da je to minister, s katerim bomo zavezniki na strani vlade. Upam, da tudi on nas tako vidi, da lahko skupaj delujemo v javnem interesu na področju prostora in okolja," je v odgovoru na vprašanje, kakšno sodelovanje z drugimi sektorji pričakujejo, dejal Marko Peterlin s področja urejanja prostora.

Gaja Brecelj, ki bo v svetu bdela nad podpornim okoljem za nevladne organizacije s področja okolja in prostora, pa je poudarila, da v Sloveniji ne rabimo razmišljati o tem, da so na eni strani delovna mesta in na drugi strani ohranjanje okolja. "Lahko imamo oboje," je prepričana.

"Nevladne organizacije bomo prve podprle progresivne politike, ki bodo varovale okolje, skupaj z gospodarstvom, ki bo šlo v to smer, in bomo tudi prve, ki bomo kritizirale politike, ki bodo šle v nasprotno smer," je dodala. Prizadevanje za isto stvar bo tako spremenilo razmerje moči med sektorji kot prineslo višjo kakovost življenja za vse.

Leben je sicer še pred začetkom ministrskega mandata napovedal dvoletno programsko financiranje delovanja nevladnih organizacij. Pri tej obljubi ostaja, je zagotovil, prioritetno pa so morali na ministrstvu urediti program za podnebno financiranje, kjer so prav tako zagotovljena sredstva za nevladni sektor.

Doslej programskega financiranja na področju okolja za nevladne organizacije praktično nismo imeli, je poudarila Brecljeva. "To je en od ključnih podpornih mehanizmov, ki ga nevladne organizacije potrebujejo, da se lahko razvijajo, tukaj sedijo in strokovno razpravljajo o tematikah," je poudarila. "Pozdravljam ministrovo napoved in mislim, da bo to veliko pripomoglo k stabilnosti sektorja," je še dejala.

Ob omenjenih sicer v svetu sedijo še Senka Šifkovič Vrbica za področje pravno-sistemskih vprašanj s področja okolja, narave in prostora, Barbara Kvac za področje podnebnih sprememb, Lenka Puh za področje krožnega gospodarstva, Jana Kus Veenvliet za področju zavarovanih območij, Lenka Kavčič za področje graditev in Tomaž Banovec za področje stanovanj.