c S
Direktorji nemških avtomobilskih proizvajalcev po sestanku s Trumpom optimistični 05.12.2018 16:28 Washington, 05. decembra (STA) - Direktorji Daimlerja, Volkswagna in BMW so se v torek srečali z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, s katerim so govorili o nesoglasjih na področju mednarodne trgovine. Trojica je bila po sestanku optimistična. Kot je ocenil prvi mož Volkswagna Herbert Diess, so naredili velik korak na poti k temu, da se izognejo dodatnim uvoznim carinam.

Trump je že pred časom zagrozil, da bo carine na v ZDA uvožene avtomobile dvignil na 25 odstotkov, kar bi močno prizadelo nemške avtomobilske proizvajalce. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po srečanju dejal generalni direktor Daimlerja Dieter Zetsche, je grožnja s carinami zdaj manjša.

"Srečanje je potekalo v pozitivnem in prijetnem vzdušju," je dodal menedžer, ki ima z ameriškim trgom precej izkušenj, saj je v času vodenja ameriškega Chryslerja onkraj luže tudi živel.

Diess je poudaril, da je želja po preprečitvi uvedbe dodatnih carin tudi razlog, zakaj so prišli v Washington. "Mislim, da smo na dobri poti," je dodal. Predstavniki ZDA so jih po njegovih besedah želeli prepričati v okrepitev investicij na ameriškem trgu, kar so tudi pripravljeni storiti, je poročal spletni portal Deutsche Welle.

Nekoliko bolj zadržan je bil finančni direktor družbe BMW Nicolas Peter, ki je srečanje označil za konstruktivno, a poudaril, da odgovornost za mednarodno trgovinsko politiko leži v rokah Bruslja.

Na to je trojico menedžerjev že v ponedeljek opomnila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je poudarila, da je Bruselj tisti, ki se bo z Washingtonom pogajal o prihodnjih trgovinskih odnosih med EU in ZDA. Kot je izpostavila, "trgovinsko politiko unije soglasno določa Evropska komisija s članicami".

Iz Bele hiše so po srečanju sporočili, da imajo Trump in trojica podobno vizijo glede povečevanja proizvodnje v ZDA in ustvarjanja ugodnejšega poslovnega okolja. Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je pred srečanjem dejal, da želijo nemške proizvajalce spodbuditi k povečanju proizvodnje v ZDA.

Kot navaja AFP, se Trump prvotno ni nameraval udeležiti srečanja, s trojico menedžerjev pa naj bi govoril le Ross s sodelavci. Predsednik si je nato premislil in se z njimi "na kratko sestal".