c S
GZS se zavzema za socialni sporazum za ureditev plač 05.12.2018 14:53 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) se zavzema za sklenitev srednjeročnega socialnega sporazuma, v katerem bi socialni partnerji opredelili gibanje plač glede na produktivnost ter ureditev tarifnega dela kolektivnih pogodb, je po sestanku s predstavniki sindikatov, ki so danes protestirali pred stavbo GZS, dejal predsednik zbornice Boštjan Gorjup.

"GZS se zavzema za to, da najdemo energijo in pristopimo k izdelavi srednjeročnega socialnega sporazuma, ki bi tako delodajalcem kot delojemalcem dal okvir, v katerem se bodo plače gibale v prihodnosti," je v izjavi za medije dejal Gorjup.

O opozorilih protestnikov, da imajo dovolj socialnega dialoga "v prazno", je dejal, da je socialni dialog v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) prinesel rezultate, saj so se plače spreminjale v skladu z dodano vrednostjo, je pa priznal, da so "žal pri panožnih kolektivnih pogodbah, vsaj pri tarifnem delu, nekoliko zaspali".

Sedaj je treba najti energijo za srednjeročni socialni sporazum. "V takšnem socialnem sporazumu bi opredelili izhodišča, kako se bodo gibale plače v skladu z dodano vrednostjo ter kako bi v nekem časovnem okviru tarifni del kolektivnih pogodb spravili na realno osnovo."

Glede groženj z odpovedjo panožnih kolektivnih pogodb, na katere opozarjajo sindikati, je dejal, da v GZS s tem niso grozili ter da se zavzemajo za to, da se sproti pogovarjajo in da ne blokirajo procesa pogajanj o kolektivnih pogodbah.