c S
LTH Castings v Škofji Loki odprl razširjeno tovarno 05.12.2018 14:51 Škofja Loka, 05. decembra (STA) - Skupina LTH Castings je prejšnji mesec v Škofji Loki zagnala proizvodnjo v novi, razširjeni tovarni. 34 milijonov evrov vredna investicija zagotavlja širitev orodjarske dejavnosti, oddelka razvoja in oddelka mehanske obdelave zahtevnih izdelkov za nove, že pridobljene projekte. V prihodnjih letih načrtujejo zaposlitev dodatnih 200 delavcev.

Skupina LTH Castings je razvojni partner in proizvajalec zahtevnih aluminijastih ulitkov za globalno avtomobilsko industrijo. Leta 2014 je skupina s sedežem v Škofji Loki, začela z izgradnjo nove orodjarne v industrijski coni Trata. 5200 kvadratnih metrov veliko orodjarno so začeli uporabljati že konec leta 2014, lani pa so se lotili širitve lokacije, ki je sedaj dobila končni obseg 21.700 kvadratnih metrov.

Celotna investicija na Trati v Škofji Loki do tega trenutka znaša 34 milijonov evrov, sicer pa je skupina LTH Castings v letu 2018 investirala skupno 60 milijonov evrov, so danes sporočili iz družbe, ki je lani ustvarila 257 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 33,5 milijona evrov čistega dobička.

Obrat na Trati predstavljala peto lokacijo skupine in je njena že druga tako imenovana greenfield investicija v dobrem letu. Pred to širitvijo je bila leta 2017 zagnana povsem nova tovarna v Čakovcu na Hrvaškem.

Kot so pojasnili, skupina LTH Castings uresničuje strategijo rasti na področju razvojnih aktivnosti za svoje renomirane kupce, med katerimi sta največja Mercedes-Benz in BMW ter širitev proizvodnje, povezane z visoko stopnjo avtomatizacije.

V prihodnjih letih na lokaciji na Trati načrtujejo zaposlitev dodatnih 200 delavcev. Konec lanskega leta je sicer LTH Castings, ki ima proizvodne lokacije tudi v Ljubljani, na Hrvaškem in v Makedoniji, zaposloval že 1746 ljudi, kar je 131 več kot leto pred tem. Povečanje je tudi odraz prezaposlitve agencijskih delavcev na podjetje.

V LTH Castings letos načrtujejo 16-odstotno rast obsega poslovanja na 328,2 milijona evrov in čisti dobiček v višini 41,4 milijona evrov. Lastniki družbe so menedžerji, združeni v družbo Lior Invest, ki je leta 2009 izvedla odkup podjetja, ki je bilo prej del skupine TCG.

LTH Castings bo kupil tudi nepremičnine družbe Litostroj jeklo na območju Litostrojske ceste v Ljubljani. Za okoli 73.000 kvadratnih metrov nepremičnin bo odštel 11,5 milijona evrov. Del območja naj bi namenil širitvi svoje dejavnosti, v drugem delu pa naj bi ohranil Litostrojevo proizvodnjo, ki jo zdaj najemata družbi Tekoma in Litostroj specialna livarna družine Marguč.