c S
Na protestnem shodu tudi pozivi proti odpovedi kolektivnih pogodb 05.12.2018 13:50 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam sta v Ljubljani pripravili protestni shod, na katerem so delodajalce pozvali k zvišanju plač. Zahtevali so tudi intenzivna pogajanja za nove kolektivne pogodbe. Kot je dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič, bodo v primeru odpovedi kolektivnih pogodb stavkali.

Na ploščadi pred poslopjem Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) se je danes zbralo več sto protestnikov. Ti so nosili transparente z napisi, kot so "bolj kot garaš, manjšo plačo imaš", "gospodarstvo je lokomotiva, ki povozi vse pod sabo", "zamenjajmo plače" in "Sonja, a mi posodiš za burek". ZSSS in Pergamu so se med drugim pridružili konfederacija sindikatov javnega sektorja ter sindikalne centrale Neodvisnost, KS 90 in Alternativa.

Kot je v nagovoru protestnikom dejal predsednik Pergama Jakob Počivavšek, tistim, ki so jih želeli razdeliti, ni uspelo. "Danes smo tukaj vsi, da zahtevamo dvig vseh plač. Skupaj smo solidarni in močnejši," je poudaril.

Gospodarstvenikom je očital, da visoke rasti ne delijo z zaposlenimi, čeprav uspeh doživljajo prav na račun delavcev in davkoplačevalcev. "Delodajalci so na področju plač zaspali. Na to jih opozarjajo številni, a so očitno gluhi. Danes smo glasni, da nas bodo slišali in videli," je poudaril.

Zahteval je intenzivna pogajanja za kolektivne pogodbe, saj da je čas za nov dogovor o višjih plačah v gospodarstvu. "Če to ne bo dovolj, bomo naslednjič prišli v še večjem številu," je napovedal in dejal, da je čas tudi za novo krovno kolektivno pogodbo za gospodarstvo. Dodal je, da je današnji shod tudi poziv delavcem, naj se organizirajo v sindikate in se jim pridružijo.

Jerkičeva se je pridružila Počivavškovemu pozivu, da je treba dvigniti vse plače in ne le minimalne. "Dovolj je humanitarnih akcij za otroke, dovolj je nizkih pokojnin. Zahtevamo plače, ki bodo omogočale normalno življenje," je dejala in dodala, da v bistvu zahtevajo le spoštovanje.

Grožnje z odpovedmi kolektivnih pogodb po njenih besedah niso odraz spoštovanja. V primeru odpovedi kolektivnih pogodb je napovedala stavko.

Jerkičeva je o udeležbi - organizatorji so prijavili shod z okoli 500 udeleženci - dejala, da se niso obremenjevali s tem, koliko jih bo, in da je presenečena nad številom udeležencev. "Shod je bil sklican relativno na hitro, povod je bila seja ESS, kjer smo poslušali razprave okoli minimalne plače in o odpovedih kolektivnih pogodb," je ob robu protesta povedala Jerkičeva.

Zbrane so nagovoril tudi predstavniki industrijskih in storitvenih sindikatov, ki delujejo v okviru ZSSS in Pergama, med drugim iz kovinske in elektro, papirniške in tekstilne industrije, obrti ter kmetijstva in živilske industrije. Poudarjali so, da zahtevajo delitev dobička z delavci in spoštovanje delavcev ter da nočejo več poslušati delodajalcev, da bodo podjetja propadla, če bodo plače višje. "Ne prisilite nas, da bo prevladala moč ulice," je opozorila predsednica sindikata papirne dejavnosti pri Pergamu Nives Hrovat.

Zahteve po višjih plačah so podprli tudi sindikati javnega sektorja. Kot je v njihovem imenu dejal sekretar sindikata poklicnega gasilstva pri ZSSS David Švarc, se prevečkrat dogajajo napadi delodajalskih organizacij, ki da skušajo zanetiti spor med delavci v javnem in zasebnem sektorju. Bojijo se delavcev v zasebnem sektorju, je poudaril Švarc, da bodo po zvišanju plač v javnem sektorju s protesti in stavkami zahtevali zvišanje tudi svojih plač. "Prav je, da zahtevate višje plače," je sporočil delavcem zasebnega sektorja.

Po shodu so se predstavniki sindikatov na čelu z Jerkičevo in Počivavškom na povabilo GZS sestali s predsednikom GZS Boštjanom Gorjupom in generalno direktorico GZS Sonjo Šmuc. Kot je v izjavi za medije po srečanju povedal Gorjup, so se zavzeli za dogovor o socialnem sporazumu, v katerem bi med drugim opredelili, kakšno bo gibanje plač glede na gibanje dodane vrednosti.