c S
Po oktobrski sezonski rasti novembra spet manj brezposelnih 05.12.2018 13:31 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Po sezonskem porastu v oktobru se je novembra število brezposelnih spet zmanjšalo. Konec meseca je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 76.099 brezposelnih, kar je 0,2 odstotka manj kot oktobra in 7,7 odstotka manj kot pred letom. Prav tako se je prejšnji mesec na zavodu prijavilo manj iskalcev zaposlitve.

Na novo se je novembra pri zavodu prijavilo 6145 brezposelnih, to je 35,8 odstotka manj kot oktobra in 4,8 odstotka manj kot novembra lani. Letos se je do konca novembra v evidenco brezposelnih skupaj prijavilo 69.280 oseb, kar je 6,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, medtem ko se je zaposlilo 58.287 oseb oz. 10,2 odstotka manj kot pred letom.

Med tistimi, ki so se novembra na novo prijavili v evidenco iskalcev zaposlitve, se je približno polovici iztekla zaposlitev za določen čas, iskalcev prve zaposlitve je bilo 957, trajno presežnih delavcev in stečajnikov pa 744. Od 6278 brezposelnih oseb, ki jih je novembra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oz. samozaposlilo 4372 oseb, kar je 9,1 odstotka manj kot oktobra in 8,7 odstotka manj kot novembra 2017.

Novembra se je v primerjavi s prejšnjim mesecem število brezposelnih zmanjšalo v območnih službah zavoda Velenje, Celje, Novo mesto, Trbovlje, Ljubljana in Nova Gorica. Povečalo pa se je v območnih službah Koper, Ptuj, Murska Sobota, Kranj in Sevnica. Na območju Maribora je medtem ostalo enako kot oktobra. V primerjavi s stanjem pred letom število brezposelnih ostaja nižje v vseh območnih službah.

Delodajalci so novembra zavodu sporočili 11.688 prostih delovnih mest, kar je 18,1 odstotka manj kot oktobra. Najpogosteje iščejo voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, sledijo delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki, zidarji, varilci, natakarji, prodajalci, delavci v zdravstveni negi, elektroinštalaterji in tesarji.

Po zadnjih podatkih državnega statističnega urada, ki so na voljo za september, je bilo v državi 877.894 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,6 odstotka več kot avgusta in 2,9 odstotka več kot v lanskem septembru. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila septembra 7,8-odstotna in s tem za 0,2 odstotne točke nižja kot avgusta ter za 0,9 odstotne točke nižja kot septembra lani.