c S
V izboru najboljših poslovnih praks Amchama slavila Droga Kolinska 05.12.2018 11:45 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Droga Kolinska je zmagovalka izbora najboljših poslovnih praks pod okriljem ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji Amcham Slovenija. Podjetje je prepričalo z zaščito barve Argeta kot blagovne znamke. Gre za inovativnost, ki se ob bok postavlja največjim svetovnim blagovnim znamkam, so ocenili v Amchamu.

Preostala dva velika finalista izbora sta bila še Optiweb s svojo optikulturo oz. zgodbo motivacije, ki zaposlenim poleg zaposlitve nudi tudi odlično izkušnjo, ter Zavod Ypsilon s programom Made with Y, ki povezuje deležnike za lažji vstop mladih na trg dela.

Izbor zmagovalca med tremi finalisti je potekal v treh delih - z glasovanjem prek spleta, glasovanjem strokovne žirije in glasovanjem na samem današnjem finalnem dogodku, Amchamovem poslovnem zajtrku. Ob seštevku vseh treh delov so imeli vsi finalisti povsem enako število točk, pravila pa določajo, da v tem primeru pretehta glas strokovne žirije. Končne zmage se je tako veselila Droga Kolinska.

Argeta se je z zaščito barve kot blagovne znamke pridružila skupini 0,03 odstotka blagovnih znamk na svetu, ki jih javnost prepozna že zgolj po obliki, barvi ali vzorcu. Predsednik uprave Droge Kolinske Enzo Smrekar je kot prvi korak k uspehu izpostavil opolnomočenje sodelavcev, kot osnovo pa to, da so spoštovani in cenjeni. Vodja jim mora nato zagotoviti še sredstva, čas in prostor, da uresničijo svoje ideje, nato pa se lahko z njimi veseli uspehov.

Kot eno od težav v Sloveniji je izpostavil pomanjkanje korporativnega sodelovanja. "Nismo nagnjeni k temu, da bi precej sodelovali. To je narobe," je dejal Smrekar. Glede prihodnosti pa je poudaril, da je Argeta uradno številka ena v Evropi, naslednji korak pa je številka ena na svetu.

Tudi ostali finalisti so pozivali k sodelovanju. "Sam ne moreš narediti kaj veliko, treba je imeti okoli sebe ljudi, ki ti pomagajo," je poudaril direktor in ustanovitelj Optiweba Miha Lavtar. Spomnil je, da prakse zagotavljanja zadovoljstva zaposlenih v Optiwebu niso "znanstvena fantastika" in so mnoge prenesli od drugod. Tako so tudi številna druga slovenska podjetja kakšne njihove prakse vzela za svoje.

Podčrtal je tudi pomen tega, da vodilni prisluhnejo sodelavcem. V Optiwebu tako denimo zaposleni lahko pridejo na kavo z direktorjem. "Zaupajo ti svoje težave in tako imaš čas, da stvari rešiš, preden eksplodirajo," je povedal Lavtar.

Direktorica Zavoda Ypsilon Manja Munda pa je poudarila pomen podpornega okolja, ki mladim pomaga zgraditi samozavest in samozaupanje. Prepričana je, da bo v prihodnje vse več mladih našlo svojo priložnost v podjetništvu, ki jim bo omogočilo opravljanje dela, ki jih veseli. Pri tem pa bo pomembna večja ambicioznost in seganje onkraj meja države.

Kot ključnega za opolnomočenje mladih Munda vidi odmik od vsakdanjega okolja. "Tako so sposobni samorefleksije," je poudarila in izpostavila pomen odgovorov na vprašanja kje smo, kam gremo in kako bomo to dosegli.

Posebni gost na dogodku je bil vrhunski kolesar Primož Roglič. "Zame je stvar predvsem v tem, da najdeš meje človeka, kako hitro denimo lahko prideš na klanec, te meje skušaš premikati. S tem skušam biti vzor tudi ostalim, morda povsem na drugih področjih," je povedal.

V težkih trenutkih je zanj bistvena osredotočenost na zastavljeni cilj: "Od teh misli ne odstopam." Ob uspehih pa je pomembno, da se veseliš in to proslaviš, tudi če zgolj v glavi. "Zame je to predvsem potrditev, da delam prav, in dodatna motivacija za prihodnje delo," je še pojasnil.