c S
Moody's izboljšal bonitetno oceno NLB 05.12.2018 11:11 London, 05. decembra (STA) - Bonitetna hiša Moody's je oceno največje slovenske banke NLB izboljšala za dve stopnji z Ba1 na Baa2 in ob tem ohranila pozitivne obete za naprej. Kot glavni razlog za zvišanje ocene so navedli konkreten napredek v postopku privatizacije banke, ki po oceni Moody's odpravlja negotovost glede dolgoročne vzdržnosti poslovanja banke.

Država je namreč v postopku javne ponudbe delnic (IPO) skladno z vmes dvakrat spremenjenimi zavezami Evropski komisiji v začetku novembra prodala 11.818.181 delnic oz. 59,1 odstotka vseh delnic NLB po ceni 51,50 evra, s čimer je iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov. Ob uveljavitvi posebne stabilizacijske opcije pa bo delež lahko v najboljšem primeru narasel na 65 odstotkov, izkupiček za državo pa na 669,5 milijona evrov. Delnice so začele na ljubljanski in londonski borzi kotirati sredi decembra. V naslednjem letu naj bi Slovenski državni holding prek borze prodal še preostanek delnic do lastniškega deleža 25 odstotkov in ena delnica.

Obenem pa kot razlog za izboljšanje ocene NLB v Moody's navajajo še dodatno zmerno zmanjšanje slabih posojil ob ohranitvi močne pokritosti problematičnih posojil z rezervacijami in kapitalske trdnosti, čeprav se bo kapital zaradi izplačil dividend in vnovičnega zagona rasti posojil nekoliko zmanjšal.

Pozitivni obeti pa odražajo pričakovanje, da bo banka še izboljšala svoj profil tveganosti z nadaljnjim zmanjševanjem še vedno precejšnjega deleža slabih posojil, istočasno pa okrepila svojo sposobnost ustvarjanja prihodkov. Prav postopna rast posojil naj bi kompenzirala pritiske zaradi vztrajanja okolja nizkih obrestnih, velike konkurence na trgu in počasnega usihanja pozitivnega učinka sproščanja rezervacij in oslabitev na dobiček.

Moody's je z odločitvijo za izboljšanje bonitetne ocene NLB sledil agenciji Fitch, ki je to storila že novembra.