c S
Tudi v tretjem četrtletju rast števila opravljenih delovnih ur 05.12.2018 11:10 Ljubljana, 05. decembra (STA) - V Sloveniji zaposlene osebe so v tretjem letošnjem četrtletju po začasnih podatkih opravile 272,1 milijona delovnih ur, kar je za 2,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz statističnega urada. Razlog je predvsem večje število zaposlenih. Posameznik je v povprečju sicer opravil manj delovnih ur.

Posamezna zaposlena oseba je v tretjem letošnjem četrtletju opravila povprečno 118 delovnih ur mesečno, kar je 1,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Najpomembnejša razloga za to sta bila večje število ur izrabljenega letnega dopusta in manjše število opravljenih neplačanih nadur.

V tretjem četrtletju so bile glede na število opravljenih delovnih ur delovno najbolj obremenjene osebe, zaposlene v gradbeništvu, ki so mesečno opravile povprečno 125 delovnih ur. Povprečno najmanj delovnih ur na mesec pa so v tem obdobju opravile osebe, zaposlene v dejavnosti izobraževanja, in sicer 105 ali 13 delovnih ur manj od slovenskega povprečja.

Najvišja odstotna deleža opravljenih delovnih ur med plačanimi urami so izkazovali v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (76,5 odstotka) ter v gradbeništvu (76,4 odstotka).

Skupno število opravljenih delovnih ur se je tudi v tretjem četrtletju najizraziteje povečalo v gradbeništvu, in sicer za 6,8 odstotka. Sledilo je povečanje v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, ki je doseglo 4,6 odstotka. V obeh navedenih dejavnostih je bilo zvišanje skupnega števila opravljenih delovnih ur v največji meri posledica večjega števila zaposlenih, so še pojasnili na statističnem uradu.