c S
Ob minimalni plači Počivalšek za razpravo o obremenitvi delodajalcev 05.12.2018 07:00 Ljubljana, 04. decembra (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je s strokovnim svetom za konkurenčno in stabilno poslovno okolje nadaljeval razpravo o minimalni plači. Vlada naj ob tem začne postopke za razbremenitev vseh plač, delodajalci pa naj se zavežejo k njihovemu povečanju.

Počivalšek je na današnji seji predlagal, naj se minimalne plače dvignejo za po 4,5 odstotka tako v letu 2019 kot 2020. Dodatki pa naj se iz minimalne plače izključijo v letu 2020, razen dodatka za delovno dobo ter poslovno in delovno uspešnost, ki naj se izključijo v letu 2021.

Takšno dinamiko je Počivalšek predlagal zato, ker se bo obremenitev delodajalcev povečala že zaradi samega dviga minimalne plače, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

"Sedaj je pravi trenutek, da ob razpravi o zvišanju neto minimalnih plač opravimo tudi razpravo o siceršnji obremenitvi delodajalcev, o obdavčitvi dela, kapitala ali dobička," je opozoril. Predlagal je, naj vlada in gospodarstvo skupaj pripravita dolgoročni načrt za sistematičen dvig plač - vlada z razbremenitvijo plač, delodajalci pa z zavezo za zviševanje plač. Svet se je strinjal, naj se to začne prihodnje leto.

Minister je izrazil nezadovoljstvo, da se razprava osredotoča predvsem na socialno naravo plačila za delo, saj meni, da je treba skrbeti za rast vseh plač, ne le minimalne. "Naš cilj je višja dodana vrednost za višje plače vseh," je izpostavil. Razmerja in gibanja na trgu dela je ocenil kot ugodna za tovrstne ukrepe, vseeno pa opozoril na nujo po zagotavljanju dolgoročno vzdržnega sistema.

Po njegovem je treba vse tovrstne ukrepe sprejemati v socialnem dialogu in iskati kompromise v dobro vseh. Razprava o tem se bo po napovedih ministrstva nadaljevala na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta.