c S
Na kratko iz gospodarstva 05.12.2018 07:10 Ljubljana, 04. decembra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

DUTB je na spletni strani objavila vabilo k oddaji zavezujočih ponudb za nakup poslovno-stanovanjskega objekta na Ferrarski ulici 16 v Kopru. Stanovanjsko-poslovni kompleks Koprska vrata je bil zgrajen leta 2013, v njem je 164 stanovanj in 29 poslovnih prostorov, parkirna mesta v podzemni garaži ter shrambe. Informativna prodajna cena je 25 milijonov evrov plus pripadajoči davek, DUTB pa bo ponudbe sprejemala do 27. decembra do 12. ure.

DUTB je objavila tudi vabilo k oddaji zavezujočih ponudb za nakup kompleta skladiščno poslovnih objektov s pripadajočim zemljiščem v Sežani. Objekt se nahaja v carinsko-poslovni coni TPC Terminal Sežana v bližini Fernetičev, mejnega prehoda z Italijo. Informativna prodajna cena je 2,9 milijona evrov, v katero je že vključena vrednost hladilniške strojne opreme. DUTB bo zavezujoče ponudbe zbirala do 21. decembra do 12. ure.

Nadzorni svet družbe Terme Dobrna se je danes seznanil s poslovanjem družbe v prvih desetih mesecih leta, imenoval člane revizijske komisije in sprejel izhodišča za poslovni načrt za leto 2019, je družba sporočila prek spletnih strani borze.

Ministrstvo za delo in inšpektorat za delo se bosta ta teden preselila na novo lokacijo na Štukljevi cesti v Ljubljani; ministrstvo s Kotnikove, inšpektorat pa z Verovškove ulice. V novih prostorih bosta tudi prostorsko povezana. Razlog za selitev ministrstva je priporočilo pooblaščene izvajalke medicine dela, podano na podlagi meritev škodljivih kemijskih snovi v zraku. Meritve so opravili skladno z odločbo inšpektorata za delo, so za STA pojasnili na ministrstvu. Izbiro novih prostorov in vsa pogajanja v zvezi s tem je izvedlo ministrstvo za javno upravo, ki je skladno s sklepom vlade prevzelo upravljanje z nepremičninami za organe državne uprave. Nove prostore - dva stolpa in dva mezanina v objektu Dunajski kristali - bodo najemali od DSU. Skupna mesečna najemnina znaša slabih 82.000 evrov brez DDV (vključena parkirna mesta in arhivski prostori), plačevalo pa jo bo ministrstvo za javno upravo, ki je krilo tudi stroške najemnine v obstoječih prostorih na Kotnikovi.

Evropska platforma za krožno gospodarstvo v Bruslju je za predsedujočo izvolila Ladejo Godina Košir, ustanoviteljico in izvršno direktorico Circular Change, so sporočili iz slednje. 24 članom koordinacijske skupine, ki sestavljajo platformo European Circular Economy Stakeholder Platform (ECESP), bo predsedovala eno leto. Cilj platforme je povezati različne akterje, ki delujejo na področju krožnega gospodarstva, ter jih z izmenjavo primerov, praks, projektov in strategij spodbujati k implementaciji krožnega gospodarstva na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Slovenijo v okviru ECESP predstavlja Circular Change, vstopna točka za mednarodno povezovanje na področju krožnega gospodarstva, ki je v četrtem letu delovanja po lastnih navedbah ena prepoznavnejših krožnih točk v evropskem prostoru.

Letošnji finalisti za slovensko nagrado za družbeno odgovornost Horus 2018, ki jo podeljujeta Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in Slovensko društvo za odnose z javnostmi, so v kategoriji majhnih podjetij družbe Zeus, Mega M, Prohit, javno podjetje Komunala Brežice in zaposlitveni center Avantus. Za priznanje za projekt se potegujejo družba SAP, Avantus, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, Mednarodni center za ERM in odbor planinstvo za invalide Planinske zveze Slovenije. Za posebno priznanje v splošni kategoriji sta nominirana Marjan Videnšek iz društva Preporod in direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač. V kategoriji podjetnik s slovenskimi koreninami, ki deluje v zamejstvu oz. po svetu, je finalist Mark Pahulje iz Kanade, v kategoriji novinarjev pa Edita Cetinski Malnar iz oddaje Prava ideja na TV Slovenija, so sporočili organizatorji.

Izšel je Telefonski imenik Slovenije 2019, ki v tiskani in spletni izdaji ter na DVD ponuja točne podatke o več kot 700.000 slovenskih telefonskih naročnikih, so sporočili iz Telekoma Slovenije. Gre za edini uradni in univerzalni telefonski imenik v Sloveniji. Na t. i. belih straneh zagotavlja popolne podatke o telefonskih številkah, poštnih naslovih in naslovih elektronske pošte slovenskih fizičnih oseb. Na t. i. rumenih straneh pa je mogoče najti kontaktne podatke in podatke o dejavnostih slovenskih pravnih oseb, so sporočili iz družbe TSmedija.

VZMD, ki je sprožil postopek za izstop malih delničarjev iz družbe Goričane, je sporočilo, da je glavni delničar ponudil 15 evrov za posamezno delnico. A v VZMD so ocenili, da ponujena odkupna cena ne odraža dejanske vrednosti podjetja, zato so glavnemu delničarju sporočili, da ponudbe ne sprejemajo in mu predlagali srečanje oz. ga pozvali k izboljšanju ponudbe. V VZMD ocenjujejo, da ima približno tretjina delničarjev družbe Goričane svoje delnice še vedno na t.i. prehodnih registrskih računih pri KDD, so danes sporočili iz VZMD.