c S
V ZDA prve obtožnice povezane z afero panamskih dokumentov 05.12.2018 08:16 New York, 05. decembra (STA) - Na zveznem sodišču na Manhattnu so v torek objavili prve ameriške obtožnice v povezavi s skrivanjem denarja v davčnih oazah, ki jih je razkrila afera panamski dokumenti mednarodnega novinarskega konzorcija aprila leta 2016. Ameriški tožilci so sporočili, da so trije od obtoženih že prijeti, četrti pa ostaja na prostosti.

V Massachusettsu so v torek aretirali ameriškega računovodjo Richarda Gaffeyja, 15. novembra so v Parizu prijeli uslužbenca podjetja za upravljanje s premoženjem Dirka Brauerja. Nemški državljan je sodeloval s pravno firmo v Panami Mossack Fonseca, ki je v središču škandala. Letos je prenehala delovati.

Na prostosti je še državljan Paname Ramses Owens, ki je bil pravnik pri firmi Mossack Fonseca. V Londonu so v ponedeljek aretirali 81-letnega nemškega državljana Haralda Joachima von der Goltza, ki so mu vsi prej omenjeni pomagali pri skrivanju denarja pred davkarijo v davčnih oazah.

Obtožnica omenjene bremeni davčnih goljufij in pranja denarja, za kar jim grozi do 20 let zapora.