c S
O kadrovanju v UKC Ljubljana: Direktorji z izgubo morajo oditi 04.12.2018 13:43 Ljubljana, 04. decembra (STA) - Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je potrdil, da namerava zamenjati tri ključne poslovne direktorje klinik. Poleg direktorja interne klinike Zlatka Lazareviča in direktorja kirurške klinike Matjaža Tavčarja še Bojana Urana, ki je direktor petih manjših klinik.

Šabeder je za današnjo izdajo Dela pojasnil, da so razlog kadrovskih zamenjav potrebne spremembe v UKC: "Ključne so sistematizacija delovnih mest, sanacija in reorganizacija. Prvo moramo izvesti zaradi inšpekcijske odločbe iz leta 2015, ki ugotavlja, da imamo 400 zaposlenih preveč na vodilnih delovnih mestih."

V UKC imajo po Šabedrovih besedah tudi vedno več zaposlenih medicinskih sester, a jih je 200 manj v delovnem procesu ob bolniku, kot jih je bilo: "Ob tem se povečuje število nadur in bolniški stalež. V UKC vsak dan manjka 3000 zaposlenih: tisoč jih je na dopustu, tisoč na bolniški, tisoč na izobraževanjih in drugih odsotnostih. To je 35 odstotkov zaposlenih."

Ob tem se je Šabeder vprašal, kako bo našel zares dobre kadre, ko pa je plača poslovnega direktorja, ki gospodari s 170 milijoni evrov, okoli 2700 evrov bruto, kar je 47. plačni razred. "To je absurd. V nekaterih drugih javnih podjetji, kot denimo v Živalskem vrtu, imajo trikrat višje plače," je ponazoril.

Sicer ima ljubljanski UKC po letošnjih desetih mesecih 35 milijonov evrov izgube, v dodatno finančno stisko pa zavod spravlja rast stroškov zaradi plač. "Vsak mesec bo šlo 22 milijonov evrov za plače. Naslednje leto bomo zato namesto 12 izplačali 13 plač glede na letos. Leta 2020 bo potrebnih za plače 40 milijonov evrov več," je še za časnik opozoril Šabeder.