c S
Komunalno podjetje Velenje letos z enakimi prihodki kot lani 04.12.2018 13:13 Velenje, 04. decembra (STA) - V Komunalnem podjetju Velenje načrtujejo, da bodo letošnji prihodki dosegli 25 milijonov evrov, kar je toliko kot lani. Podjetje bo tudi letos poslovalo s pozitivno ničlo, je na današnjem prednovoletnem srečanju z novinarji povedal direktor velenjske komunale Gašper Škarja.

Kot je dejal, 15 odstotkov omenjenih prihodkov družba ustvari na trgu, kjer ponujajo storitve čiščenja jamske vode, projektiranje, inženiring, monterska dela na vodovodu, imajo tudi lasten laboratorij.

Povedal je, da od leta 2013 niso spreminjali cene vodooskrbe, s pitno vodo pa oskrbujejo 44.000 občanov. V sistem oskrbe s toplotno energijo je vključenih 33.000 občanov. Glede cene toplotne energije, ki jo je Termoelektrarna Šoštanj maja lani zvišala za 57 odstotkov na 17,25 evra za megavatno uro, je Škarja pojasnil, da jih elektrarna o novem zvišanju cen doslej ni obvestila, zato pričakuje, da bo v letu 2019 cena toplotne energije ostala nespremenjena.

Ob lanskem zvišanju cen toplotne energije je velenjska komunala skupaj z velenjsko občino prebivalcem na pomoč priskočila s subvencijami. Na ta račun pa gospodinjstva letno prihranijo okrog 50 evrov. Letos so sicer na sistemu toplotnega ogrevanja imeli nekoliko več popravil, ki so bila posledica temperaturnih šokov.

Škarja je postregel tudi s podatkom, da Komunalno podjetje Velenje na letni ravni za naložbe namenja okrog sedem milijonov evrov.

Velenjska komunala je letos zaključila obnovo 50 let starega vodohrama Velenje, ki se je začela pred tremi leti. Prav tako so povečali število vkopnih mest na pokopališču v Podkraju pri Velenju. Na tem pokopališču je letno 300 pogrebov, število letnega najema grobov pa se giblje okrog 130. Letos se je predvsem povečalo zanimanje za najem žarnih mest v žarnem zidu.