c S
Limbuška Arosa Mobilia pristala v stečaju 04.12.2018 13:11 Limbuš, 04. decembra (STA) - Limbuško podjetje Arosa Mobilia, ki se je ukvarjalo s proizvodnjo kuhinj in je bilo že nekaj časa v hudi finančni krizi, je danes dokončno pristalo v stečaju. Mariborsko sodišče je za stečajno upraviteljico imenovalo Alenko Gril, okoli sto zaposlenih, ki je nedavno stavkalo in zahtevalo sprožitev stečaja, pa bo pristalo na zavodu za zaposlovanje.

Uprava Arose Mobilie oziroma v njenem imenu mariborska odvetniška pisarna Gorjup je predlog za stečaj vložila v petek, sodišče pa je upnike že pozvalo, da v treh mesecih oziroma najpozneje do 4. marca prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku.

Kot je za STA povedal predsednik podravskega sindikata Skei, je bil stečaj sprožen na predlog uprave, pred tem pa so zaposleni v začetku novembra začasno prekinili stavko in dokončali nekatere posle ter iz teh poplačil prejeli še nekaj denarja, ki jim ga je podjetje dolgovalo.

V naslednjih dneh se bodo delavci sestali z stečajno upraviteljico, nato pa se prijavili na zavodu za zaposlovanje. Preostanek dolga, ki ni več velik, bodo prejeli od jamstvenega sklada.

Zaposleni so konec oktobra začeli stavkati, saj jim je podjetje pod vodstvom direktorja Mirka Pomberga dolgovalo septembrske plače ter letošnji regres, medtem ko jim prispevkov ni plačevalo že nekaj mesecev. Pozneje so plačo dobili in stavko prekinili ter se dogovorili za dokončanje že sklenjenih poslov.

Družba Arosa Mobilia je pred leti prevzela Gorenjev pohištveni program in je bila že nekaj časa v finančnih težavah. Leta 2016 je podjetje prejelo državno pomoč, očitno pa tudi takrat predloženi program prestrukturiranja ni pomagal. Gorenje kot ključni kupec novih kuhinj pri njih ni naročal več, zato podjetju ni preostalo drugega kot stečaj.