c S
Cene industrijskih izdelkov v območju evra in EU oktobra navzgor 04.12.2018 11:41 Luxembourg, 04. decembra (STA) - Cene industrijskih izdelkov so v območju z evrom in celotni EU oktobra na mesečni ravni porasle. V državah z evrom je bila rast 0,8-odstotna, v osemindvajseterici pa 0,7-odstotna. Na letni ravni so se cene okrepile za 4,9 oz. 5,4 odstotka, navaja evropski statistični urad Eurostat.

Na mesečni ravni so se cene industrijskih izdelkov najbolj povečale v Belgiji (+3,6 odstotka), Italiji (+1,8 odstotka) in Romuniji (+1,6 odstotka). Upadle pa so v Estoniji (-0,8 odstotka), Latviji (-0,6 odstotka), v Sloveniji (-0,2 odstotka) in na Cipru (-0,1 odstotka).

Na letni ravni so medtem najvišje stopnje rasti cen industrijskih izdelkov beležile Belgija (+10,4 odstotka), Danska (+9,9 odstotka) ter Madžarska (+8,4 odstotka). Edini padec je beležila Irska, in sicer 2,7-odstotnega, Slovenija pa je imela 1,8-odstotno rast.

Rast cen je izvirala predvsem iz energetskega sektorja. V državah z evrom so se na mesečni ravni v energetiki cene zvišale za 2,7 odstotka, za 0,2 odstotka so porasle cene investicijskih dobrin, za 0,1 odstotka pa cene dobrin za vmesno rabo in trajnih potrošnih dobrin. Medtem so cene netrajnih potrošnih dobrin upadle za 0,1 odstotka.

V celotni EU pa so se cene v energetskem sektorju dvignile za 2,6 odstotka, investicijskih dobrin za 0,2 odstotka, dobrin za vmesno rabo pa za 0,1 odstotka. Cene trajnih potrošnih dobrin so ostale nespremenjene, netrajnih potrošnih dobrin pa so upadle za 0,1 odstotka.

Letna primerjava cen medtem kaže, da so se v območju z evrom cene v energetiki zvišale za 14,6 odstotka, cene izdelkov za vmesno rabo so se dvignile za 2,6 odstotka, investicijskih dobrin in trajnih potrošnih dobrin za 1,2 odstotka, medtem ko so cene netrajnih potrošnih dobrin stagnirale.

V EU so cene v energetskem sektorju pridobile 17,1 odstotka, cene vmesnih izdelkov so se dvignile za tri odstotke, cene trajnih potrošnih dobrin za 1,5 odstotka, investicijskih dobrin za 1,3 odstotka in netrajnih potrošnih dobrin za 0,3 odstotka.