c S
Merklova avtomobilski industriji: Za trgovinsko politiko je zadolžen Bruselj 04.12.2018 07:25 Frankfurt, 03. decembra (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes predstavnike nemške avtomobilske industrije opomnila, da je Bruselj tisti, ki se bo z Washingtonom pogajal o prihodnjih trgovinskih odnosih med EU in ZDA. V torek se bodo namreč predstavniki nemških avtomobilskih proizvajalcev v Beli hiši pogovarjali o posledicah, ki jih občutijo zaradi uvajanja carin.

Vodilni možje iz treh proizvajalcev - Daimler, Volkswagen in BMW - se bodo v torek srečali z ameriškim ministrom za trgovino Wilburom Rossom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po pojasnilih Merklove bodo govorili predvsem o njihovih načrtih v ZDA, saj so tudi tam pomembni zaposlovalci.

Ob tem pa jih je opozorila, da "trgovinsko politiko unije soglasno določa Evropska komisija s članicami".

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer pred časom že zagrozil, da bo carine na v ZDA uvožene avtomobile dvignil na 25 odstotkov, kar bi prizadelo tudi nemške avtomobilske proizvajalce.

Trump želi z uvajanjem novih dajatev zaščititi domača podjetja, temu pa ostro nasprotujejo v Bruslju, kjer poudarjajo, da bi takšnim potezam sledili povračilni ukrepi.

Ameriški predsednik sicer ni naklonjen nemški avtomobilski industriji, prepričan pa je tudi, da je na ameriških cestah preveč avtomobilov znamke Mercedes.