c S
Od danes nižji regulirani ceni bencina in dizla 04.12.2018 07:45 Ljubljana, 04. decembra (STA) - Regulirani ceni bencina in dizla sta se opolnoči znižali. Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina se je na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cest pocenil za 4,3 centa na 1,226 evra, dizla pa za 7,1 centa na 1,269 evra. Dizel zaradi visoke cene mineralnega dizla in biodizla na svetovnih trgih ostaja dražji od bencina.

Gre za največjo pocenitev dizla od leta 2007 oz. od datuma, za katerega so na spletnih straneh ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo navedeni podatki o cenah goriv. Najstarejši datum je tam 4. januar 2007.

Gre za še en odraz močne pocenitve nafte v zadnjih tednih. Od začetka oktobra se je pocenila za več kot 30 odstotkov.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.