c S
V igri za gradnjo potniškega terminala na Brniku trije ponudniki 03.12.2018 13:39 Brnik, 03. decembra (STA) - Fraport Slovenija je za dograditev potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana do podaljšanega roka, ki se je iztekel v petek, prejel šest ponudb za izvedbo gradbenih del. Ponudbe treh izvajalcev so uvrščene v nadaljnja pogajanja, katerih zaključek je predviden po novem letu.

Fraport Slovenija je sredi oktobra objavil javni razpis za izvedbo gradbenih, obrtniških in inštalaterskih del za razširitev obstoječega oziroma izgradnjo novega potniškega terminala. Na željo zainteresiranih izvajalcev del so rok za oddajo ponudb dvakrat podaljšali, zadnji rok pa se je iztekel 30. novembra.

Kot so za STA pojasnili v družbi, ki upravlja z brniškim letališčem, je na razpis prispelo šest ponudb, od tega bodo tri uvrstili v naslednji krog za dodatna pogajanja. Višine podanih ponudb in imen ponudnikov v Fraportu ne morejo razkrivati. Po nadaljevanju postopka oddaje naročila s pogajanji pa predvidevajo, da bo izvajalec izbran po novem letu.

Fraport Slovenija namerava severozahodno ob obstoječega potniškega terminala, ki je bil zgrajen leta 1973 in razširjen leta 2007, zgraditi nov del potniškega terminala. Vanj bodo umeščeni prostori prihoda in odhoda potnikov, sortirnice prtljage, sprejema in oddaje prtljage, varnostno kontrolna območja, komercialne površine in čakalnice pred vstopom na letala.

Novi del terminala se preko povezovalnega hodnika navezuje na obstoječi terminal in deloma posega vanj, zato razpisna dela obsegajo tudi posege v obstoječe dele terminala. Zunanja ureditev pa predvideva navezavo na novo cestno omrežje, ureditev prometa mimo terminala in preureditev obstoječe dovozne ceste s parkirišči. Poseg obsega tudi delno rušenje stare upravne stavbe, je razvidno iz razpisa.

Širitev terminala, ki naj bi po prvotnih ocenah stala okoli 16 milijonov evrov, naj bi stekla prihodnje leto, končana pa naj bi bila leta 2020. Glavni namen je razširitev zmogljivosti za sprejem in odpravo potnikov ter sortiranje prtljage.

V času največjih prometnih konic namreč na letališču nastajajo ozka grla, ker obstoječa infrastruktura ne sledi precejšnjemu povečevanju prometa. Trenutne kapacitete omogočajo oskrbo 600 potnikov na uro, ob konicah pa to številko precej presežejo. Z novim terminalom oziroma širitvijo obstoječega bodo to težavo rešili, saj bodo lahko oskrbeli do 1250 potnikov na uro.

Na brniškem letališču so v prvi polovici tega leta zabeležili 831.000 potnikov, kar je 15 odstotkov več kot v prvih šestih mesecih lani. Fraport Slovenija je v tem času vknjižil 22 milijonov evrov prihodkov, kar je 18,9 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta. Čisti dobiček pa se je povečal za 100 odstotkov na 3,1 milijona evrov.