c S
Na kratko iz gospodarstva 01.12.2018 08:20 Ljubljana, 30. novembra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Nova KBM, katere lastnik je ameriški sklad Appolo, prodaja svoj 77-odstotni delež družbe za upravljanje KBM Infond. Naložbo želi po poročanju časnika Finance prodati že do konca leta, zato je postopek skrajšan. Prodajalec pričakuje okoli 25 milijonov evrov kupnine, skrbni pregled v podatkovni sobi pa izvajajo trije zainteresirani: Triglav skladi, zavarovalnica Generali ter pozavarovalnica Sava Re, poroča časnik.

Bonitetna agencija Fitch potencialni prevzem skupine Perutnina Ptuj, za katero se poteguje največja ukrajinska kmetijsko in živilsko-pridelovalna industrija MHP Holding, ocenjuje kot zelo koristen za njen poslovni model in ne bo negativno vplival na finančni profil družbe. MHP Holding in Perutnina Ptuj imata po oceni Fitcha podobna poslovna modela, saj imata oba vertikalno integrirano rejo in proizvodnjo perutnine ter krme, so sporočili iz MHP Holdinga in dodali, da nameravajo v naslednjih petih letih v razvoj proizvodne baze Perutnine Ptuj vložiti 200 milijonov evrov.

Priznanje Banka leta v Sloveniji, ki ga podeljuje revija The Banker, je letos prejela SKB banka. Kot so sporočili iz banke, so naziv prejeli sedmič v osmih letih. Priznanja so podelili na četrtkovi slovesnosti v Londonu, v imenu SKB pa sta ga prevzela glavni izvršni direktor banke Andre Gardella in njegova namestnica Vojka Ravbar.

Portal EcoLex Life ima po enem letu izvajanja projekta več kot 2000 predpisov, v povprečju mesečno 2400 uporabnikov in 3700 ogledov, vsebuje pa tudi več kot 50 različnih vprašanj o evropski direktivi o okoljski odgovornosti v zvezi z odgovornostjo za preprečevanje in sanacijo okoljske škode v Sloveniji. V drugem letu izvajanja projekta je v načrtu razvoj novih storitev, in sicer vodič po okoljski zakonodaji in orodja za oceno tveganj za nastanek okoljske škode. Še naprej se bodo izvajale delavnice po vsej Sloveniji, konec leta 2019 bo v Sloveniji druga mednarodna konferenca, na kateri bo poudarek na predstavitvi ugotovitev in rezultatov dveinpolletnega projekta, so sporočili iz Tax-Fin-Lex.

Slovenijo je v tem tednu obiskal vodja programa Life, evropskega finančnega mehanizma za podporo izvajanju ukrepov s področja varstva okolja, ohranjanja narave ter prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb, Angelo Salsi. Predstavili so mu nekatere slovenske Life projekte in pridobili informacije o pripravi tako tradicionalnih kot integriranih projektov, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Salsijev obisk po njihovih ocenah predstavlja potrditev za uspešno izvajanje projekta Life krepitev zmogljivosti ter potrditev uspešnemu delovanju nacionalne kontaktne točke programa.

Družba EY (Ernst & Young) Slovenija je predstavila peto knjigo o družinskem podjetništvu v Sloveniji. Od leta 2014 so v projektu slovenskega družinskega podjetništva javnosti predstavili že 50 družin, ki jih je družinska vez vodila do podjetniškega uspeha. Tokrat so vključili podjetja Agitavit Solutions, Afit (nosilec blagovne znamke Ciciban), Damatech, Logar trade, Marmor Hotavlje, Oblak Group, Pivovarna Pelicon, Polycom Škofja Loka, Rigo in Tera Tolmin, so sporočili iz podjetja.

Družba Datalab je v tretjem četrtletju ustvarila 852.112 evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čista izguba se je zmanjšala za 46 odstotkov na 15.000 evrov. Čisti prihodki od prodaje celotne skupine Datalab so se povečali za 19 odstotkov na 1,98 milijona evrov, čisti dobiček pa je po izgubi v lanskem tretjem četrtletju znašal 217.000 evrov, so iz družbe sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Podjetje Nika iz Brežic je na spletni strani Ljubljanske borze objavilo nerevidirano devetmesečno poročilo. Do konca septembra je podjetje ustvarilo 129.600 evrov izgube, kar je 1,2 odstotka več kot lani. Prihodki pa so bili za 18,1 odstotka višji in so se ustavili pri 71.300 evrov prihodkov.

Krka je v obdobju od 22. do vključno 29. novembra na Ljubljanski borzi odkupila 8852 lastnih delnic v skupni vrednosti 486.996 evrov. Skupno število lastnih delnic po teh nakupih je 849.628, kar predstavlja 2,591 odstotka vseh izdanih delnic, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Krke.

Ljubljanska borza je objavila sporočilo o zapadlosti kuponov obveznic DPR1, DZS2, KDH4 in RS33. Prve v plačilo zapadejo 23. decembra, obveznice z DZS2 25. decembra, KDH4 12. decembra in obveznice z oznako RS33 1. januarja 2019.