c S
Padanje vrednosti bitcoina bi lahko močno zmanjšalo obseg rudarjenja 03.12.2018 07:29 New York, 02. decembra (STA) - Cena kriptovalute bitcoin še naprej pada in se je minuli konec tedna spustila pod 4000 ameriških dolarjev. Ker obeti za prihodnje niso spodbudni, bi lahko številni rudarji bitcoinov začeli opuščati svojo dejavnost, je poročal Bloomberg, ki dodaja, da bi imelo to širše posledice, med drugim za proizvajalce računalniške strojne opreme.

Cena bitcoina se je za krajši čas spustila celo pod 3500 dolarjev, kar je najnižje po lanskem avgustu, ko se "kriptomanija" še ni niti dobro začela. Bloombergovi analitiki menijo, da je "prostora za padec še dovolj", kar bi lahko dodatno pospešilo izgubljanje vrednosti te sicer še vedno najbolj priljubljene kriptovalute.

Kriptovalute je mogoče kupiti v menjalnicah ali si jih prislužiti z delom, najpogosteje rudarjenjem kriptovalut. Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oz. blockchain.

Po navedbah Bloomberga bo vrednost bitcoina kmalu na točki, ko rudarjenje ne bo več dovolj dobičkonosno, da bi se z njim ukvarjalo toliko ljudi. "Proizvodnja" novih bitcoinov je namreč povezana tudi s precej visokimi stroški, saj se pri rudarjenju zaradi kompleksnosti računalniških procesov porabi ogromno električne energije, vse to pa zahteva zelo zmogljivo strojno opremo.

Po ugotovitvah neodvisne raziskovalne družbe Fundstrat, objavljenih 16. novembra, je spodnja meja vrednosti bitcoina, pri kateri se ga še izplača rudariti, 7000 dolarjev. Bloombergovi analitiki ocenjujejo, da je dejanska meja sicer verjetno nekoliko nižja, saj imajo nekateri rudarji dostop do cenejše elektrike in strojne opreme.

Prav močan porast prodaje slednje je po razcvetu rudarjenja razveselil proizvajalce, predvsem tovarne čipov. Te bi v primeru množičnega opuščanja rudarjenja ostale brez deleža prihodkov. Ena od družb, ki je najbolje izkoristila kriptomrzlico, je Taiwan Semiconductor Manufacturing, ki podatkov o morebitnem padanju prodaje sicer ne razkriva.

Analitiki sicer dodajajo, da bi upad rudarjenja skoraj gotovo izkoristili tisti, ki bi se s to dejavnostjo še vedno ukvarjali. Ker bi bila konkurenca manjša, bi lahko to s pridom izkoristili, kar pa bi zavrlo padanje vrednosti bitcoina.