c S
Na Hrvaškem v letu 2019 znova nadomestilo za embalažo za mlečne izdelke 03.12.2018 07:28 Zagreb, 02. decembra (STA) - V hrvaškem skladu za varstvo okolja in energetsko učinkovitost so potrdili, da bodo naslednje leto znova uvedli 50 lip (6,75 centa) nadomestila za plastično embalažo za mleko in mlečne izdelke. Kot so dodali, razmišljajo, da bi v skladu s priporočili EU nadomestilo uvedli tudi za plastenke, pločevinke in steklenice s prostornino dveh decilitrov.

Direktor sklada Dubravko Ponoš je v pogovoru za hrvaške medije predstavil rezultate analize, ki so pokazale, da plastenke za mleko in mlečne izdelke večinoma končajo med mešanimi komunalnimi odpadki, kar dodatno obremenjuje odlagališča ali pa onesnažuje naravo.

Hrvaška levosredinska vlada je leta 2015 ukinila nadomestila za plastično embalažo za mleko in mlečne izdelke z namenom, da bi razbremenila gospodarstvo in omogočala cenejše mleko in mlečne izdelke za 50 lip. Takrat so ocenili, da celotna plastična embalaža za mleko in mlečne izdelke predstavlja enajst odstotkov celotne povratne embalaže.

Ponoš je povedal, da do razbremenitve gospodarstva ni prišlo ter izpostavil, da je sklad zaradi ukinitve nadomestila v treh letih izgubil nekaj manj kot milijon evrov prihodkov. Prihodki od nadomestila za embalažo za mleko in mlečne izdelke predstavljajo tudi približno devet odstotkov vseh prihodkov, ki jih ima sklad od embalaže, je dejal.

Kot je izpostavil, gre pri plastenkah za mleko in mlečne izdelke za koristno surovino in bodo znova uvedli 50 lip nadomestila, ki jih bodo državljani lahko dobili nazaj, če bodo prazno embalažo vrnili v trgovino.

Ponoš je še povedal, da obravnavajo različne predloge, da bi v skladu s priporočili Evropske komisije v depozitni sistem odpadkov uvrstili tudi plastenke, steklenice in pločevine prostornine dveh decilitrov. Povratna embalaža zagotavlja skoraj 100-odstotno reciklažo odpadkov na Hrvaškem, medtem ko je stopnja recikliranja odpadkov zunaj sistema povratnega nadomestila največ 25-odstotna, so pokazale hrvaške izkušnje.

V letu 2014, ko je bilo možno vrniti plastično embalažo za mleko in mlečne izdelke, so na Hrvaškem zbrali 392 milijonov kosov plastične embalaže, plastenk od mleka in jogurtov pa je bilo 59 milijonov kosov. To je znašalo približno 15 odstotkov celotne plastične embalaže, ki je bila v tem letu na hrvaškem trgu, kažejo podatki sklada.

Lani so zbrali približno 391 milijonov plastenk. Domnevajo, da bodo z vnovičnim uvajanjem nadomestila za embalažo za mleko in mlečne izdelke zvišali število povrnjenih plastenk za deset do 15 odstotkov.