c S
ZDA in Kitajska za 90 dni "prekinitve ognja" v trgovinski vojni 03.12.2018 07:28 Buenos Aires, 02. decembra (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinping sta se v soboto ob robu vrha skupine G20 v Buenos Airesu dogovorila, da državi 90 dni ne bosta vzpostavili novih carin ena proti drugi. Zvišanje carin z 10 na 25 odstotkov za 200 milijard kitajskih proizvodov tako ne bo začelo veljati s 1. januarjem, je sporočila Bela hiša.

S tem si želita strani omogočiti dodaten čas za pogajanja. "Če ob koncu tega obdobja ne bo prišlo do dogovora, bodo 10-odstotne carine dvignjene na 25 odstotkov," so zatrdili iz Bele hiše.

"Načelni dogovor je preprečil dodatno širjenje gospodarskih napetosti med obema državama in je odprl nov prostor za sodelovanje, ki bo obema v korist," pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP komentiral kitajski zunanji minister Wang Yi.

Trump in Xi sta se ob zaključevanju vrha G20 v Argentini sešla na delovni večerji, na mizi pa sta ob hrani imela predvsem trgovinske spore, v katerih želi ameriški predsednik znižati velikanski primanjkljaj ZDA v trgovinski bilanci s Kitajsko.

Komunistično državo obtožuje nepoštenih trgovinskih praks ter kraje intelektualne lastnine in zahteva korenite sprememb v njenem poslovnem modelu. ZDA so že uvedle dodatne carine na okoli 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza v ZDA, s 1. januarjem pa bi začel veljati nov paket carin še za 200 milijard dolarjev kitajskih proizvodov.

Kitajska je na drugi strani zavračala ameriške obtožbe in uvajala recipročne protiukrepe. Vseeno so v Pekingu pred vrhom G20 sporočili, da so pripravljeni storiti več pri povečanju uvoza iz tujine.

Zdaj so se v Buenos Airesu dogovorili, da bodo skušali v naslednjih treh mesecih doseči rešitev nastalih problemov. Reševali ne bodo le carin, ampak tudi vprašanja zaščite intelektualne lastnine in avtorskih pravic, vprašanja drugih trgovinskih ovir, pa tudi vprašanja kibernetskega kriminala, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajska se je po informacijah Bele hiše tudi strinjala, da bo povečala uvoz na Kitajske, da bi zmanjšali trgovinsko neravnovesje. To naj bi se zgodilo zlasti na področju kmetijstva in energetike, pa tudi na drugih industrijskih področjih.

Peking je po informacijah Bele hiše prav tako pristal na to, da še enkrat preuči namero ameriškega podjetja Qualcomm, največjega proizvajalca čipov za pametne telefone, da prevzame nizozemsko podjetje NXP Semiconductors.

Ta 44 milijard dolarjev vreden posel je julija propadel, ker kitajski regulator ni dal soglasja za prevzem. Analitiki so to ocenili za največjo žrtev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Poleg tega je Xi po besedah Bele hiše naredil "čudovito humanitarno gesto", ko je pristal, da bodo med nadzorovana zdravila uvrstili tudi fentanil, sintetični opioid, ki v ZDA povzroča velike težave z odvisnostjo, še poroča dpa.