c S
Drugi krog volitev ponekod s presenečenji, v Kopru bo šlo za las 03.12.2018 08:50 Drugi krog županskih volitev je prinesel napet boj v nekaterih, tudi mestnih občinah. V Kopru rezultat ostaja negotov, saj je razlika med aktualnim županom Borisom Popovičem in izzivalcem Alešem Bržanom pred štetjem glasovnic, prispelih po pošti, komaj 12 glasov. Je pa že jasno, da je v Mariboru slavil Saša Arsenovič.

Volivci so v nedeljo izbirali župana še v 56 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni dobil večine glasov. V nasprotju s prvim krogom pred dvema tednoma, ko je bila izvoljena velika večina dosedanjih županov, so volivci v drugem krogu, kot kaže, nov mandat podelili le deseterici. Med danes izvoljenimi župani je po trenutnih podatkih pet žensk, stari pa so od 33 do 66 let.

Če je sklepati po preštetih glasovnicah, a še neuradnih podatkih, nobene od šestih mestnih občin, kjer je potekal drugi krog županskih volitev, v prihodnjem mandatu ne bo vodil dosedanji župan. A je razlika med kandidatoma v Kopru tako majhna, da se to lahko še spremeni. Zmago namreč kaže Alešu Bržanu, a zgolj za 12 glasov, kar pomeni, da lahko glasovi, ki bodo prišli po pošti, rezultat še obrnejo.

Vmes je sicer kazalo na bolj prepričljivo zmago Bržana, zato je dosedanji koprski župan Boris Popovič v izjavi za medije že priznal poraz in čestital protikandidatu. Kot je ocenil, je občina očitno razdeljena na pol.

Popovič je napovedal, da bo, če bo obveljala Bržanova zmaga, s svojo listo v mestnem svetu predstavljal konstruktivno opozicijo in da bodo skrbeli za to, da se bo upoštevalo vse prebivalce Mestne občine Koper in da občina ne bi nazadovala. Ob glasnih ovacijah in ploskanju podpornikov je še ocenil, da je s svojo ekipo v 16 letih Koper spremenil v pravljično mesto.

Bržan je bil ob komentarjih bolj zadržan. Dodal je, da sam rezultatom ne sledi več in bo počakal do konca, ob tem pa je priznal, da je napet. "Upam pa na končno veselje," je še povedal in dodal: "Če je to to, potem lahko rečem, da bo za marsikoga jutrišnji dan, čeprav je napovedan dež, pod svobodnim soncem."

Udeležba v Kopru je bila okoli 60-odstotna, odgovorni urednik Primorskih novic Antiša Korljan pa je za STA dejal, da je pričakoval višjo, glede na to, da se je zadnje 14 dni na Obali govorilo le še o volitvah.

Mariborčani so vodenje svojega mesta v naslednjih štirih letih z 57,9-odstotno podporo namenili novincu, podjetniku Saši Arsenoviču, kažejo podatki občinske volilne komisije po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Njegov tekmec in nekdanji župan Franc Kangler je zbral 42,1 odstotka podpore.

Podjetnik in kandidat SMC Arsenovič se je zahvalil Mariborčanom, ki so, kot je dejal, z glasovi zanj dokazali, da verjamejo v boljši jutri. Kampanjo je ocenil kot zelo naporno in pestro, a zanimivo. Čestital mu je tudi predsednik SMC Miro Cerar, za katerega je najpomembnejše sporočilo izida volitev to, da se je mesto v odločilnem trenutku zdramilo in "rešilo spon domačijskega politikantstva".

Kot je napovedal, bo njegova prva naloga pogovor z vsemi zaposlenimi na občini in v občinskih podjetjih. Novemu županu je čestital tudi tekmec, nekdanji župan Franc Kangler in ga pozval, naj dobro vodi mesto.

Maribor je ohranil svoj ponos in ni glasoval za tistega, ki so ga leta 2012 odnesle ulične vstaje, je v izjavi za STA rezultat komentiral filozof Boris Vezjak. Politični analitik in publicist Aleš Maver pa je Arsenovičevo zmago označil za uspešen primer strategije novega obraza.

Precej tesno je bilo v Novi Gorici, kjer se je Mateju Arčonu drugi mandat izmuznil za okoli 350 glasov. Premagal ga je neodvisni kandidat gibanja Goriška.si Klemen Miklavič, a bolj kot za njegov program so ljudje glasovali za njegovo retoriko sprememb, je za STA dejal politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič. Novi župan bo imel v 32-članskem mestnem svetu sedem svetnikov, skupina je po analitikovih besedah daleč najmlajša v zgodovini mesta.

Miklavič je po zmagi za STA dejal, da rezultati kažejo, da so z ljudmi oziroma oni z njimi vzpostavili neko vez zaupanja. Matej Arčon pa je napovedal dokončen umik iz lokalne politike, kljub izvolitvi za svetnika tudi iz mestnega sveta. Arčonu so volivci namenili 48,4 odstotka glasov, Miklaviču pa 51,6 odstotka.

Bistveno manj napeto je bilo v Kranju, kjer je prepričljivo slavil kandidat SD Matjaž Rakovec, ki je po delnih neuradnih izidih z 68 odstotki premagal neodvisnega kandidata Zorana Stevanovića. Kot je dejal Rakovec, kot trenutno najpomembnejše področje za občino vidi infrastrukturo, napovedal pa je, da si bo zelo prizadeval za povezovanje in konsenz v mestnem svetu, kjer se mu nakazuje možnost široke podpore.

SD sicer v 33-članskem kranjskem mestnem svetu ne bo imela največ predstavnikov, izvoljenih je bilo pet njihovih svetnikov. Največ glasov je dobila Stevanovićeva lista Zoran za Kranj, ki bo imela šest svetnikov, prav toliko jih bo imela SDS.

V Mestni občini Slovenj Gradec se je dvoboj med dosedanjim županom Andrejem Časom in direktorjem občinskega zavoda Spotur Tilnom Kluglerjem končal z zmago slednjega. Po neuradnih izidih je prejel 51,9 odstotka glasov, Čas pa 48,1 odstotka.

Kar si je Slovenj Gradec želel, to je Slovenj Gradec dobil, je v prvi izjavi dejal 42-letni Klugler, ki si želi občino popeljati med najboljših deset. Čas, ki je pričakoval tesen izid, je ob porazu predvsem spomnil na svoje župansko delo.

Na Ptuju je zmagala Nuška Gajšek. Kandidatka SD je po delnih neuradnih izidih dobila 66,3 odstotka glasov, njen tekmec Štefan Čelan pa je prejel 33,7 odstotka glasov. Gajškova je tako postala edina županja v mestnih občinah, Ptuj pa bo prvič dobil županjo.

Gajškova je po zmagi dejala, da bo največ napora potrebnega, da se poenotijo glede ključnih projektov, nato pa bo delo bistveno lažje. V koaliciji si želi vseh 29 svetnikov, je dodala nova županja, katere zmago je na Ptuj prišel pozdravit tudi predsednik SD Dejan Židan.

Bivšega župana Čelana je velika razlika v drugem krogu nekoliko presenetila, kar po njegovem morda kaže na to, da so nekateri, ki so ga podprli pred drugim krogom, to storili s figo v žepu.

Spremembe so se zgodile tudi v večini drugih občin, saj je v primerjavi s prvim krogom, ko so slavili predvsem aktualni župani, tokrat uspelo položaj obdržati le okoli petini. Med imeni, ki so bila bolj izpostavljena, so podjetnik Ivan Črnkovič, ki bo vodil občino Kostel, publicist Roman Leljak, ki je slavil v Radencih, nekdanji veleposlanik Milan Balažic bo vodil Moravče, novinar Blaž Račič pa je zmagal na Jesenicah.

V Kamniku, ki ga je donedavna vodil sedanji premier Marjan Šarec, stranki LMŠ ni uspelo obdržati županskega mandata. Slavil je kandidat NSi Matej Slapar. Slaparju in njegovemu protikandidatu iz vrst LMŠ Igorju Žavbiju je čestital tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je občino vodil, preden se je podal v državno politiko. Kot je zapisal na Facebooku, se tako simbolično končuje njegovo osemletno obdobje v Kamniku. Prvak NSi Matej Tonin pa je ocenil, da so v Kamniku dobili epski dvoboj.

Z rezultati so vsaka po svoje sicer zadovoljne bolj ali manj vse stranke, ki so imele kandidate v županski tekmi. DeSUS je slavil v Izoli z Danilom Markočičem, ni pa uspelo nekdanjemu poslancu Tomažu Gantarju v Piranu. SLS je dobila še tri župane in ostaja po številu županov najmočnejša.

Ljubljana, 03. decembra (STA)
Foto: STA