c S
Na konferenci Eurocities nagrajena Ljubljana in njen projekt RogLab 30.11.2018 15:24 Edinburgh, 30. novembra (STA) - Na letni konferenci Eurocities v Edinburghu na Škotskem so v četrtek podelili nagrade za izjemne dosežke na področju aktivnosti, ki izboljšujejo kakovost življenja meščanov. Kot so sporočili iz Mestne občine Ljubljana (Mol), je nagrado v kategoriji Inovativnost prejel njihov projekt RogLab, pilotni projekt za bodoči kreativni Center Rog.

Projekt RogLab je ustvarjalno vozlišče, polno opreme za prototipiranje, ki od leta 2012 deluje v okviru Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Naslavlja tovarno Rog, nekdaj pomembno industrijsko središče, ki se bo po načrtih občine prelevilo v sodoben ustvarjalni prostor.

Skupaj s 40 lokalnimi in mednarodnimi partnerji oblikovalcem, umetnikom in podjetnikom RogLab nudi opremo in tehnično pomoč pri izvedbi inovativnih zamisli. Mnogi med njimi se osredotočajo na izzive, ki jih prinaša življenje v urbanem okolju, in na pereče družbene probleme, so pojasnili v Molu.

V šestih letih delovanja je RogLab gostil že več kot 4500 uporabnikov, med njimi 70 odstotkov žensk, v izobraževalni program pa je letno vključenih več kot 200 otrok.

"S pomočjo RogLaba v malem merilu preizkušamo načine dela, ki bi lahko postali osrednji del bodoče revitalizirane tovarne Rog. Ta bo tako z inovativnostjo in izvirnostjo ponovno služila ustvarjalnemu, podjetniškemu duhu Ljubljane," so prepričani v občini.

V finalnem izboru za nagrado sta bila poleg Ljubljane še Düsseldorf in Strasbourg. Ljubljana je nagrado organizacije Eurocities dobila že leta 2013, in sicer v kategoriji Pametno bivanje za projekt Zagotavljanje varnosti in enakih možnosti v prometu za otroke in osebe z oviranostmi.

Mrežo mest Eurocities so leta 1986 ustanovili župani šestih velikih evropskih mest - Barcelone, Birminghama, Frankfurta, Lyona, Milana in Rotterdama. Danes je vanjo vključenih več kot 130 največjih evropskih mest ter 40 partnerskih mest, v katerih živi 130 milijonov ljudi. Ljubljana je članica mreže od leta 1995, od leta 2015 pa tudi članica izvršnega odbora.

Novembra lani je letno konferenco Eurocities gostila Ljubljana, v ospredju je bilo krožno gospodarstvo. Udeležilo se je je več kot 600 delegatov iz 120 evropskih mest, med katerimi je bilo kar 60 županov in podžupanov.