c S
San Simon resort v rokah Kada in Modre zavarovalnice 30.11.2018 15:02 Portorož, 30. novembra (STA) - Družba Hoteli Bernardin je zaključila prodajo turističnega kompleksa San Simon resort v Izoli. Kupca sta Kapitalska družba (Kad) in Modra zavarovalnica, ki pa bosta delovala kot upravljalca nepremičnin. Hotelsko in gostinsko dejavnost bodo tako še naprej opravljali Hoteli Bernardin. Gre za del dezinvestiranja portoroške družbe.

Kad in Modra zavarovalnica sta v ta namen ustanovili družbo Hotelske nepremičnine. Z njo so Hoteli Bernardin sklenili najemno pogodbo in bo v prihodnje upravljala s kompleksom.

Hoteli Bernardin bodo medtem še naprej skrbeli za gostinsko in hotelirsko dejavnost, zaposleni pa bodo po navedbah iz portoroškega turističnega podjetja ohranili delovna mesta pod njihovim okriljem.

Kot poudarjajo v Hotelih Bernardin, nova lastnika nepremičnin načrtujeta pomembna vlaganja v razvoj hotelske infrastrukture in druge razvojne projekte na območju kompleksa.

O prodaji San Simon resorta Kadu in Modri zavarovalnici so mediji prvič neuradno pisali že v začetku junija, a za dokončanje posla je bilo treba pridobiti še soglasje Agencije za varstvo konkurence in izpolniti druge pogoje.

Prodaja San Simon resorta je del aktivnosti finančnega prestrukturiranja Hotelov Bernardin, ki ji bo omogočila dodatno razdolžitev in pozitivno vplivala na tekoče poslovanje in razvoj družbe.

Družba Hoteli Bernardin je bila nekdaj del sistema NFD Holdinga, ki je šel nato v stečaj. Zdaj je v lasti Save, ki je lastnica približno 38-odstotnega deleža, DUTB ima v lasti približno 35 odstotkov delnic, nekaj več kot devet odstotkov podjetja je v lasti Gorenjske banke, Zavarovalnica Triglav ima dobre tri odstotke delnic, nekaj malega pa še Kad.

Ker je družba prezadolžena, so banke upnice v zameno za sporazum o reprogramiranju obveznosti z začetka 2017, ki je podjetju omogočil nov investicijski cikel na matični lokaciji v Bernardinu, zahtevale prodajo drugega premoženja.

Hotel Piran so že prodali družbi Eurotas celjskega podjetnika Aleksandra Jančarja, štiri hotele iz kompleksa Metropol pa Liburnia Hotelom iz Opatije. Kupca iščejo še za kompleks Salinera v Strunjanu, kjer se je kot potencialni kupec omenjala novomeška Krka, ki ima prek družbe Terme Krka na drugi strani kraja že v lasti kompleks Talaso Strunjan.

Dogovori z bankami so jim omogočili tudi prve večje investicije po daljšem času. Nedavno so prenovili Grand Hotel Bernardin, čakajo pa jih še druge investicije, npr. v obnovo Hotela Histrion.

Sava je v sodelovanju z ostalimi večinsko državnimi lastniki nedavno objavila prevzemno ponudbo za 24 odstotkov delnic Hotelov Bernardin, ki še niso v njihovi lasti. Ta se je iztekla v sredo, izid pa naj bi bil znan v soboto.

Po pisanju medijev je sicer srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je v Portorožu že lastnik Grand hotela Palace, prek Piranskega zaliva pa tudi rezidence Skipper v Savudriji, in katerega AIK banka je v postopku prevzemanja Gorenjske banke, z dokupi oblikoval blok nekaj več kot deset odstotkov delnic Hotelov Bernardin in tako Savi onemogočil, da bi lastniški delež povečala na več kot 50 odstotkov.

Kostić si namreč prizadeva okrepiti svojo vlogo v portoroškem turizmu, zato naj bi se zanimal tudi za nakup družbe Istrabenz turizem. Njegov glavni tekmec v teh načrtih je Sava, ki je prek SDH in Kada v večinski državni lasti.