c S
Novembra na letni ravni dveodstotna inflacija 30.11.2018 13:12 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Rast cen v Sloveniji se je novembra upočasnila. Cene življenjskih potrebščin so se na letni ravni zvišale za dva odstotka, na mesečni pa za 0,1 odstotka. Letno inflacijo so spet višali predvsem dražji naftni derivati in drugi energenti, je objavil državni statistični urad. Oktobra je bila letna inflacija pri 2,2 odstotka.

Dražji naftni derivati so k letni inflaciji prispevali 0,5 odstotne točke; tekoča goriva so bila v primerjavi z novembrom lani dražja za 21,3 odstotka, dizelsko gorivo za 11,1 odstotka, bencin pa za 4,3 odstotka.

Dražji električna energija (za 3,3 odstotka), plin (za 6,7 odstotka), trda goriva (za 13,1 odstotka) in toplotna energija (za 15,7 odstotka) so k skupni inflaciji prispevali 0,4 odstotne točke, za dva odstotka višje cene hrane pa so letno stopnjo inflacije zvišale še za 0,3 odstotne točke.

Letno inflacijo so na drugi strani blažile nižje cene oblačil (za 2,8 odstotka) in avtomobilov (za 4,0 odstotka).

Cene storitev so se v enem letu v povprečju zvišale za 2,7 odstotka, cene blaga pa za 1,7 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 3,2 odstotka, medtem ko so se cene trajnega in poltrajnega blaga znižale (za 2,3 odstotka oz. 0,4 odstotka).

Potem ko je oktobra na mesečni ravni stopnja inflacije znašala 0,3 odstotka, se je novembra ustalila pri 0,1 odstotka. Cene so se zvišale v široki paleti blaga in storitev.

Oblačila in obutev so bili novembra za 0,8 odstotka dražji kot oktobra, električna energija, plin in druga goriva so se podražili za 0,9 odstotka, stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj prav tako za 0,9 odstotka, oprema za šport pa celo za 20,9 odstotka. Skupaj s preostalimi novembrskimi podražitvami so vsaka od navedenih skupin prispevale k mesečni inflaciji po 0,1 odstotne točke.

Na drugi strani so mesečno inflacijo nižali cenejše sadje (za 3,1 odstotka), bencin (za 2,5 odstotka), počitniški paketi (za 1,6 odstotka) in nastanitvene storitve (za 3,2 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila novembra 2,1-odstotna (novembra lani 1,4-odstotna). Povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila dveodstotna (v enakem obdobju lani 1,4-odstotna). Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin tudi v tej primerjavi zvišale za 0,1 odstotka.