c S
Inflacija v evrskem območju novembra dveodstotna 30.11.2018 13:29 Luxembourg, 30. novembra (STA) - Inflacija v območju evra bo po predhodni oceni evropskega statističnega urada Eurostat novembra na letni ravni dveodstotna, kar je 0,2 odstotne točke manj kot oktobra in 0,5 odstotne točke več kot novembra lani. Največ so k inflaciji kljub padcu cen nafte še naprej prispevale višje cene energije.

Cene energije so se tako po prvih ocenah Eurostata novembra na letni ravni okrepile za 9,1 odstotka, kar je v luči padanja cen nafte na svetovnih trgih 1,6 odstotne točke nižja rast kot oktobra.

Cene hrane, alkohola in tobaka so novembra po prvi oceni rasle po dveodstotni stopnji (oktobra 2,2 odstotka), cene storitev za 1,3 odstotka (oktobra 1,5 odstotka), cene neenergetskih industrijskih dobrin pa po 0,4-odstotni stopnji, kar je toliko kot oktobra.

Ob neupoštevanju cen energije je bila novembrska letna inflacija po predhodnih ocenah Eurostata pri 1,2 odstotka, ob neupoštevanju cen energije in hrane, alkohola ter tobaka pa enoodstotna.

Inflacija se je letos predvsem zaradi rasti cen nafte okrepila in dosegla ter vmes tudi presegla srednjeročni cilj Evropske centralne banke (ECB), ki je malenkost pod dvema odstotkoma. Pred letom dni je bila inflacija pri 1,5 odstotka, še aprila letos pa pri 1,3 odstotka. Osnovna inflacija medtem, kot navedeno, ostaja razmeroma umirjena, zato ECB ohranja precej spodbujevalno denarno politiko.

V Sloveniji so se novembra cene življenjskih potrebščin na letni ravni, merjene s harmoniziranim indeksom, zvišale za 2,1 odstotka, kar je bilo 0,7 odstotne točke več kot novembra lani.