c S
Trgovci tudi v oktobru povečali prodajo 30.11.2018 13:28 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Slovenski trgovci so oktobra že tretji mesec zapored povečali prodajo. Potem ko se je avgusta povečala za odstotek in septembra za 0,8 odstotka, je bila oktobra kar za 7,9 odstotka večja kot v mesecu prej. Z največjo rastjo prodaje se lahko pohvalijo specializirane prodajalne z motornimi gorivi.

Prodaja v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi je bila oktobra za 16 odstotka večja kot septembra, so sporočili iz državnega statističnega urada. V trgovini na drobno brez motornih goriv so se prihodki povečali za 1,1 odstotka, v trgovini z živili za 0,3 odstotka, v trgovini z neživili pa za 1,4 odstotka.

V primerjavi z oktobrom lani so slovenski trgovci v prejšnjem mesecu prodali za 13,3 odstotka več. Tudi na letni ravni je bilo največjo rast opaziti v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, namreč 39,9-odstotno.

V desetih mesecih skupaj so bili realni prihodki v trgovini na drobno za 3,4 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje motornih goriv so bili v tej primerjavi višji za 10,9 odstotka, prihodki od prodaje v trgovini na drobno brez motornih goriv pa so bili enaki kot v enakem obdobju lani.

So se pa že drugi mesec zapored zmanjšali prihodki od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil teh. Oktobra so bili za 1,4 odstotka nižji kot septembra in za 1,8 nižji kot oktobra lani.

Podatke o prihodki od prodaje storitev imajo medtem statistiki do septembra, ko so bili za pol odstotka večji kot avgusta, na letni ravni pa so se povečali za 8,6 odstotka. Največjo rast prihodkov je bilo opaziti v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, predvsem zaradi rasti v telekomunikacijskih dejavnostih in računalniškem programiranju.