c S
Sindikat upokojencev: Stroškov višjih plač v domovih za starejše se ne sme prevaliti na stanovalce 30.11.2018 13:26 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Sindikat upokojencev Slovenije je na predsednika vlade Marjana Šarca naslovil javno pismo, v katerem nasprotuje prevalitvi stroškov dogovorjenih višjih plač za zaposlene v javnem sektorju in s tem tudi v zdravstveni in socialni dejavnosti na stanovalce domov za starejše in plačnike pomoči na domu.

Kot so zapisali v omenjenem sindikatu, podpirajo ustreznejše plačilo zaposlenih, saj delavke in delavci za minimalne plače ali malo več opravljajo fizično in psihično težavna dela, premalo je zaposlenih in zato trpi kakovost nege in oskrbe. A stroškov višjih plač se ne sme prevaliti na stanovalce, so opozorili.

Pri tem so navedli, da je Slovenija po podatkih OECD na repu držav po deležu javnih sredstev za kritje stroškov institucionalnega varstva starejših. "Država ne vlaga v nove kapacitete institucionalnega varstva starejših, ker podeljuje le koncesije zasebnikom, kar povzroča višanje cen v domovih. Ker država ne vlaga v domove, jih žal obnavljajo le stanovalci z višjimi oskrbninami," so zapisali v sindikatu.

Dodali so, da so v preteklih letih vlado in pristojna ministrstva nekajkrat opozorili na nedostojne življenjske pogoje upokojencev in starejših, ki so posledica nizkih pokojnin, normativov in standardov v domovih za starejše ter neurejenega financiranja zdravstvene nege v domovih za starejše.

"Bivšim vladam in predsednikom smo nekajkrat zapisali, da bo verjetno veliko starostnikov prej zapustilo svet, kot bo sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi. Upamo, da vas na to ne bo treba opozarjati," so v pismu premierju še zapisali v sindikatu. V njem tudi menijo, da mora vlada kljub skrbi za uravnoteženje javnih financ zagotoviti več sredstev za dolgotrajno oskrbo, ne pa še naprej varčevati pri starejših.

Zato so izrazili upanje, da bo premier zagotovil sodelovanje pristojnih ministrstev pri iskanju rešitev v prid starejšim, saj si ti zaslužijo dostojanstveno in kakovostno staranje.