c S
Evropske borze pesimistično zrejo v Argentino 30.11.2018 10:38 London, 30. novembra (STA) - Pred začetkom vrha držav G20 v Buenos Airesu so vlagatelji na pomembnejših borzah v Evropi zadržani z nakupi in indeksi se znižujejo. Z napetostjo čakajo predvsem na srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Možno je vse: od rešitve trgovinskega spora do dodatne zaostritve, ugibajo analitiki.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,28 odstotka in se giblje okoli 3165 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,39 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,41-odstoten padec. Zunaj območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,54 odstotka.

Tečaj evra se danes komajda kaj spreminja. Zjutraj so s skupno evropsko valuto na borzi v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1391 dolarja, kar je podobno kot v četrtek zvečer. Evropska centralna banka je v četrtek popoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1387 dolarja.

Ameriška centralna banka je v četrtek zvečer objavila zapisnik z zadnjega zasedanja odbora za prosti trg, iz katerega je mogoče razbrati jasne namige o vnovičnem zvišanju obrestnih mer v decembru. Vlagatelji na deviznem trgu so to pričakovali. Hkrati pa zapisnik spet namiguje, da bi se lahko zviševanje obrestnih mer ustavilo. Že v sredo je predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell zmanjšal pričakovanja dodatnih zviševanj obrestnih mer, kar je močno obremenilo tečaj dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Borza v Tokiu je zabeležila 0,40-odstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 0,21 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,81 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,03 odstotka, medtem ko so se v Južni Koreji pocenile za 0,82 odstotka in v Avstraliji celo za 1,48 odstotka.