c S
Salus v devetih mesecih z desetodstotno rastjo prodaje 30.11.2018 09:59 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Skupina Salus dosega višjo rast prodaje kot pa celoten trg zdravil. V prvih devetih mesecih je ustvarila 187,8 milijona evrov prihodkov, kar je 9,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Slovenski trg zdravil, zdravil brez recepta in prehranskih dopolnil je v istem času dosegel rast v višini 5,8 odstotka.

Dobiček iz poslovanja skupine Salus se je v prvih devetih mesecih povečal za 9,4 odstotka na 3,6 milijona evrov, čisti dobiček pa za 8,6 odstotka na prav tako 3,6 milijona evrov, je razvidno iz devetmesečnih poslovnih rezultatov, danes objavljenih na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Največja družba v skupini, Salus Veletrgovina, je med januarjem in septembrom ustvarila 186,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani predstavlja rast v višini 9,3 odstotka. Čisti dobiček je bil s 4,1 milijona evrov za 22,4 odstotka večji kot pred letom.

Medtem je matična družba Salus še poglobila izgubo iz lanskega leta. Potem ko je devet mesecev leta 2017 končala s 116.000 evrov izgube iz poslovanja, je ta konec letošnjega septembra znašala 555.000 evrov. Razlog za slabši poslovni izid iz poslovanja je v enkratnih stroških, povezanimi z nakupom delnic družbe Sanolabor, so pojasnili v Salusu.

Salus je pogodbo o nakupu Sanolaborja sklenil maja letos, soglasje Agencije za varstvo konkurence pa je prejel septembra. Za 58-odstotni delež družbe je odštel približno 10,4 milijona evrov, v četrtek pa je objavil ponudbo za prevzem še preostalih delnic. Lastništvo v Sanolaborju želi povečati na vsaj 75 odstotkov.

Prevzem družbe Sanolabor je skladen z razvojno strategijo družbe Salus, ki predvideva okrepitev dejavnosti zastopanja in širitev dejavnosti trženja in aktivne prodaje, pravijo v Salusu. Prav tako je skladen z razvojno strategijo morebiten prevzem družbe Farmadent in njene hčerinske družbe, za katere nakup je družba Salus Veletrgovina zavezujočo ponudbo oddala septembra. Farmadent prodajajo občine Maribor, Duplek in Hoče-Slivnica.