c S
Unior po devetih mesecih z rastjo proizvodnje in padcem dobička 30.11.2018 09:40 Zreče, 30. novembra (STA) - Skupina Unior je v devetih mesecih dosegla 183,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, 1,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani, ter ustvarila 10,1 milijona evrov čistega dobička, kar pa je četrtino manj kot lani v tem času. Na ravni družbe so beležili 128,1 milijona evrov prihodkov ter 6,2 milijona evrov čistega dobička.

Na primerjavo letošnjih poslovnih rezultatov zreške skupine, ki so jih danes objavili na spletni strani Ljubljanske borze, z lanskimi ima velik vpliv dejstvo, da družba RTC Krvavec zdaj ni več del Uniorja. Letos prodana smučarska družba je namreč še lani v tem času prispevala 3,7 milijonov evrov prihodkov, zaradi prodaje pa je za dobrega pol milijona evrov nižji tudi čisti dobiček skupine.

Na poslovanje je imelo negativen vpliv tudi povečanje stroškov pri nabavi jekla, tudi v njihovih kovačnicah na Kitajskem in Hrvaškem, poznala pa se je še nižja prodaja v programu strojegradnje. V tem obdobju so v skupini, ki zaposluje 3142 ljudi, opravili tudi za 15,2 milijona evrov investicij v zgradbe in opremo, zadolženost pri bankah pa so znižali za 8,2 milijona evrov.

Na ravni družbe so v v devetih mesecih prihodke povečali za 2,2 odstotka na 128,1 milijonov evrov, s čimer so načrt presegli za dobre štiri odstotke. Glavne zasluge pri tem je imel največji program odkovkov, ki proizvaja skoraj izključno za avtomobilsko industrijo, saj je zabeležil 14-odstotno rast prodaje oziroma 11 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani. Z doseženimi 89,2 milijona evrov prodaje program predstavlja kar 70-odstotni delež v družbi.

Tudi na programu ročnega orodja so v devetih mesecih prodajo povečali za 2,3-odstotka, medtem ko je bila ta na programu strojegradnje za 9,3 milijona evrov nižja kot v enakem obdobju lani, predvsem zaradi projektov, ki so šele v fazi izdelave. Dinamika prodaje izdelkov v tem programu predvideva večino realizacije v drugi polovici leta, predvsem v zadnjem četrtletju, v katerem načrtujejo več kot polovico celoletne prodaje.

Po treh četrtinah leta je tako družba ustvarila 6,2 milijona evrov čistega dobička, kar je za 762.000 evrov manj v primerjavi z enakim obdobjem lani. Kljub temu so v Zrečah, kjer zaposlujejo 1819 ljudi, za 17,8 odstotka presegli svoj devetmesečni načrt.