c S
Uprava Premogovnika Velenje o ukrepih na zborih delavcev 30.11.2018 07:07 Velenje, 29. novembra (STA) - Uprava Premogovnika Velenje bo ukrepe glede racionalizacije poslovanja, ki so posledica izgube, ta naj bi letos po ocenah znašala 4,2 milijona evrov, predstavila na zborih delavcev. Socialni partnerji pa so z ukrepi že seznanjeni, so danes za STA povedali v premogovniku.

Predsednik večinskega podjetniškega sindikata Simon Lamot je za STA povedal, da je delavce informacije o ukrepih za racionalizacijo poslovanja vznemirila. "Ne dovolimo več posega v plače. To smo storili že prevečkrat. Uprava je tista, ki mora zagotoviti rentabilno poslovanje in optimalno organizacijo", je dejal Lamot.

Vodstvo rudnika je danes nadaljevalo pogajanja s socialnimi partnerji o novi kolektivni panožni pogodbi. Po Lamotovih besedah se razhajajo samo še pri členu o dodatku za minulo delo. Pogajanja pa bodo nadaljevali 11. decembra.

Kot so že napovedali v Premogovniku Velenje, bodo delo organizirali tako, da bo produktivnost višja in posledično strošek dela nižji. Ukrepe pa bodo izvedli na različnih področjih, ne samo na stroških dela, ki jih morajo znižati vsaj za 10 odstotkov.

Pojasnili so tudi, da so nepredvideni dogodki, številni zastoji in neizdelane proge letos povzročili dodaten izpad proizvodnje. Zmanjkal jim bo mesec dni proizvodnje, kar ob proizvodnji 300.000 ton premoga predstavlja skoraj 9,5 milijona evrov manj prihodkov.

Med ukrepe v okviru stroška storitev in materiala pa sodi dogovor o ureditvi statusa rudnika v obdobju po letu 2021, ko poteče koncesijska pogodba o urejanju gospodarske pravice za izkoriščanje mineralne surovine, in zagotavljanju sredstev za njegovo zapiranje.

Z ukrepi bo treba strošek dela znižati vsaj za 10 odstotkov, ocenjujejo v premogovniku. To lahko dosežejo z različnimi ukrepi oz. kombinacijami ukrepov. Predvideni ukrepi v prvi vrsti so: reorganizacija poslovnih procesov in zmanjšanje števila zaposlenih.

Poudarili so tudi, da bodo začeli z mehkimi metodami, med katerimi je tudi predlog za upokojitev tistih zaposlenih, ki že izpolnjujejo pogoje. Nadomeščanje odhodov delavcev z novimi zaposlitvami bo zagotovljeno na delovnih mestih, kjer je to potrebno, predvsem v jami.

Po podatkih premogovnika je namreč strošek dela na zaposlenega, ki bi se že moral upokojiti in mu je bilo v ta namen vseskozi plačano dodatno pokojninsko zavarovanje, od 20 pa tudi do 27 odstotkov višji od plače zaposlenega, ki bi ga zaposlili na novo.

Premogovnik Velenje je vsem tistim, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, zagotovil dodatna finančna sredstva. Če bodo ti zaposleni svojo namero o upokojitvi izrazili do petka in sklenili sporazum o upokojitvi do 15. decembra z datumom upokojitve najkasneje do 1. januarja prihodnje leto oziroma po prejemu potrebne dokumentacije s strani pristojnih institucij, jim poleg pripadajoče odpravnine ob upokojitvi pripadajo tudi dodatna finančna sredstva.

Kot je dejal Lamot, je uprava rudnika pripravljena tem delavcem izplačati še dodatne tri bruto plače.