c S
V treh družbah Sija po podatkih Skei opozorilno stavkalo več kot 80 odstotkov zaposlenih 30.11.2018 07:20 Ravne na Koroškem, 29. novembra (STA) - V treh družbah skupine Sij na Ravnah na Koroškem je v opozorilni stavki med 13. in 15. uro po podatkih sindikata Skei sodelovalo več kot 80 odstotkov zaposlenih. Skei stavko ocenjuje kot uspešno in napoveduje trajajočo stavko, če ne bodo dosegli dogovorov glede zahtevanih višjih plač. Vodstva družb pa ocenjujejo, da stavka ni bila potrebna.

Koroška regijska organizacija Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) je dveurno opozorilno stavko organizirala v treh podjetij skupine Slovenska industrija jekla (Sij), to je v družbah Metal Ravne, Ravne Systems in v invalidskem podjetju Zip center, ki skupaj zaposlujejo 1760 delavcev.

Opozorilno stavko je Skei organiziral zato, ker z vodstvi družb ni dosegel zbližanja stališč glede zahtev po višjih plačah in uvedbi novega plačnega sistema v družbah Metal in Zip center.

"Stavko ocenjujemo kot odlično. Sodelovalo je prek 80 odstotkov zaposlenih v dopoldanski in popoldanski izmeni," je v izjavi za medije ob koncu stavke povedal predsednik Skei konference v družba Sij na Ravnah na Koroškem Boris Štriker.

Skei je v času opozorilne stavke organiziral več zborov delavcev, na katerih so zaposlenim predstavili dogovarjanja in zahteve. "Na koncu smo sprejeli sklep, da če ne bodo izpolnjene naše zahteve, bo prišlo do generalne stavke, ki bo lahko večdnevna," je dejal Štriker.

Predsednik koroške regijske organizacije Skei Vili Novak, ki je sodeloval na zboru delavcev v družbi Ravne Systems, je dodal, da so zaposleni podprli vse aktivnosti sindikata Skei in sindikata KNSS Neodvisnost za trajajočo stavko. V Skei za zdaj o rokih ne želijo govoriti, bodo pa delodajalcem posredovali sklepe, ki so jih sprejeli na zborih delavcev, in se v nadaljevanju odločali o naslednjih korakih.

V času trajanja opozorilne stavke so stališča glede stavke in zahtev sindikata skupaj novinarjem predstavili tudi direktorji vseh treh družb. Njihovo skupno stališče je, da je bila stavka nepotrebna in glede na že izvedene pogovore, predlagane rešitve, predstavljene podatke o poslovanju in aktivnosti v teku tudi neupravičena.

Ponovno so poudarili, da sindikati pred vodstva družb postavljajo vedno nove zahteve, ki s prejšnjimi niso skladne, včasih jih celo negirajo, in da imajo občutek, "kot da so sindikati že vnaprej sprejeli odločitev, da ne glede na dialog in odgovore na njihove zahteve v duhu vsesplošnega stavkovnega vala v Sloveniji izpeljejo svoje aktivnosti".

Novak je v zvezi z očitkom o vedno novih zahtevah odgovoril, da so zahteve prilagodili realnemu stanju v podjetjih. Med drugim je izpostavil dogovarjanja glede uvedbe novega plačnega sistema v Metalu, ki naj bi ga sprva uvedli spomladi 2019, zdaj pa se uvedba pomika že v sredino prihodnjega leta.

V družbi Metal Skei zahteva dvig plač v višini 120 evrov bruto za produktivnost za vse delavce, ki so vezani na kolektivno pogodbo, in sicer do uveljavitve novega plačnega sistema. V družbi Ravne Systems sindikat zahteva, da se najnižje osnovne bruto plače s 1. decembrom izenačijo z minimalnimi plačami in da se najkasneje do 1. februarja 2019 vse plače dodatno dvignejo za najmanj pet odstotkov.

V podjetju Sij Zip center pa Skei zahteva, da se s 1. decembrom najnižje osnovne bruto plače izenačijo z minimalno plačo oz. da se izplača dodatek za produktivnost v višini 120 evrov bruto do uveljavitve novega plačnega sistema.

Direktorji Metala Andrej Gradišnik, družbe Ravne Systems Viljem Pečnik in družbe Zip center Alenka Stres, ki so pojasnili posebnosti v vsaki od teh družb, so poudarili pripravljenost na dialog in se zavzeli za to, da skupaj s sindikati dosežejo dolgoročne rešitve. Vse zahteve sindikatov Skei in KNSS jemljejo resno, so še poudarili.

Gradišnik je med drugim izpostavil, da so letos v Metalu maso za plače povečali za 2,1 milijona evrov, kar je "bistveno več kot v predhodnih letih". Med drugim je družba, ki ima 1085 zaposlenih, letos dodatno zaposlila 55 delavcev, 278 delavcem je dvignila plače, septembra je uvedla sistem variabilnega nagrajevanja. Namen novega plačnega sistema, ki ga pripravljajo, pa je po Gradišnikovih besedah izboljšati osnovne plače in sistem narediti spodbuden. Glede na vse te aktivnosti, v katerih sindikati tudi sodelujejo, Gradišnik meni, da v Metalu "res ni potrebe za interesno stavko".

Pečnik je izpostavil, da so v družbi Ravne Systems, ki zaposluje okoli 550 delavcev, lani uvedli nov plačni sistem in ob tem povečali maso plač za od pet do šest odstotkov. Nihče v družbi po njegovih besedah ni pod ravnijo minimalne plače, v prihodnjem letu uvajajo tudi nov sistem variabilnega nagrajevanja.

Direktorica invalidskega Zip centra Alenka Stres pa je izpostavila posebnosti tega podjetja, ki opravlja storitveno dejavnost in pripada kolektivni pogodbi za lesarstvo. "Zahteve sindikatov so visoko nad tem, kar določa panožna kolektivna pogodba," je izpostavila. So pa že septembra lani vsem v proizvodnji povišali plače za osem odstotkov, oktobra letos pa dodatno prerazporedili nekaj delavcev v višje razrede.

Sicer pa je vodja korporativnega komuniciranja v skupini Sij Sara Wagner danes zanikala nekatere navedbe, da so v Siju z zbiranjem podpisov delavcev o tem, kdo bo sodeloval na stavki, želeli omejevati stavko. Prav tako je dejala, da ne drži, da stavko spremljajo najeti detektivi.